Select Page
Marketing online

Ghid Complet De Marketing Online Pentru Începători [2022]

i

Resursa perfectă pentru tine ca să îți perfecționezi planul de marketing online, să dobandesti noi abilități sau să le îmbunătățești pe cele existente, fie că ești antreprenor sau marketer la început de drum.

 

Probabil ai auzit din ce în ce mai des despre conceptul de “marketing online” și vrei să afli cum poți să-l integrezi în propria afacere. Sau poate ești un marketer în devenire și vrei să afli de unde să începi. Ei bine, ești în locul potrivit. 😊

 

Pentru majoritatea antreprenorilor pe care îi cunosc și cu care lucrez, mai mici sau mai mari, afacerea lor reprezintă mult mai mult decât o sursă de venit. Ei au început ACEASTĂ afacere, și nu alta, pentru că sunt pasionați de o idee, pentru că vor să aibă un impact în lumea asta. Au creat niște produse / servicii în care cred cu adevărat.

 

Dar VÂNZAREA acestor produse și servicii necesită niște abilități specifice. Nu e suficient să construiești ceva – trebuie să și comunici că acel ceva există pentru a atrage o audiență si a genera vanzari. Exact asta face marketingul: ii comunică audienței tale că ai construit ceva valoros și care le poate rezolva o anumită problemă pe care o au.

 

De ce am scris acest ghid: pentru că înțeleg cum este să ai buget mic și vise mari. 😊 Pentru că vreau să te ajut să îți faci un loc pe piață, în ciuda concurenței, să poți vinde mai mult și să ai un impact mai mare.

 

Pentru cine este acest ghid: antreprenori și firme cu produse / servicii bune și foarte bune (de care toată lumea trebuie să afle!), dar cu bugete mici și vise mari, oameni care sunt la început în marketing online.

 

Ok, acum sa trecem la treaba!

 

Ce este marketingul online?

 

Marketingul online reprezinta orice mod prin care ajungi la audienta ta (oamenii care ar putea cumpara de la tine), folosind Internetul. Vremurile se schimbă, chiar și modul în care o mică afacere își abordează clienții s-a schimbat. Marketingul tradițional a făcut un pas înapoi, pentru ca totul s-a mutat în online.

 

Astazi, clienții tăi sunt în mediul online in fiecare zi: ei participă la discuții pe rețelele de socializare, caută diverse informații pe Google, citesc articole utile pe website-urile de știri și bloguri, vizioneaza filmulete pe YouTube si cumpără online diverse produse și servicii.

 

Marketingul online te plasează exact in fata lor. Astfel, oamenii au ocazia sa afle ca existi, sa interactioneze cu tine, sa afle mai multe despre produsele / serviciile tale. Daca le place ce vad, pot face pasul urmator: devin clientii tai.

 

Suna bine? Super! Dar înainte de toate, hai să aflăm cum se diferențiază marketingul online de cel tradițional.

 

 

Care e diferența dintre marketingul online și cel tradițional?

 

 

La modul general, marketingul este tot ceea ce faci pentru a atrage atenția oamenilor la care vrei să ajungi cu mesajul tău si a-i determina sa cumpere. Marketingul, indiferenta de forma sa (online sau offline), este o activitate ESENTIALA – nici o afacere nu poate rezista prea mult timp pe piata fara a face marketing.

 

Cu toții suntem conștienți de faptul că tendințele de marketing din perioada actuală se schimbă într-un ritm alert, iar piața se îndreaptă de la marketing tradițional către marketing online.

 

Cu toate că cele două modele de marketing au același scop (mai multe vanzari), marketingul online îți oferă modalități unice și puternice de a atrage clienții potențiali din locurile unde își petrec timpul (social media, bloguri, Google etc.)

 

Iată câteva elemente de bază despre marketingul tradițional și marketingul online pe care trebuie sa le intelegi.

 

Marketingul tradițional

 

De câte ori ai văzut un banner (afiș promoțional), pe stradă, făcând reclamă la Coca- Cola sau McDonald’s?  De multe ori, nu-i așa? Banner-ul este un exemplu de marketing tradițional.

 

Marketingul tradițional se referă la orice tip de marketing care nu este online.

 

Chiar și unele reviste pentru femei au promoții la branduri cunoscute de haine de pe Fashion Days. Coca-Cola, KFC, Dalin, Head and Shoulders, precum și multe alte companii renumite continuă să difuzeze reclame la televizor, radio, în reviste sau ziare cu produsele lor.

 

Aceste tactici de marketing tradițional se încadrează în cinci categorii majore de publicitate:

  • Tipărită (reviste, ziare)
  • Difuzată (televizor, radio)
  • Directă (cataloage, cărți poștale)
  • Prin telefon (telemarketing, sms-uri)
  • În aer liber (panouri publicitare, flyere)

 

Marketingul online

 

Putem spune că în multe privințe, marketingul online nu este diferit de marketingul tradițional. În ambele, antreprenorii caută să construiască și să dezvolte relații pe termen lung cu clienții potențiali / actuali.

 

Marketingul online te ajuta sa ajungi la o audienta mai mare si mult mai specifica: cu un buget mic, poti crea o reclama pe Facebook care sa ajunga in doar cateva ore la zeci de mii de oameni care au o nevoie pe care tu o rezolvi prin produsele sau serviciile tale.

 

Iata cateva avantaje importante ale marketingului online fata de marketingul traditional (offline):

 

  1. Timp – Marketingul tradițional depinde de metodele promoționale care odată ce au fost publicate, nu mai pot fi actualizate.  Dacă vrei să modifici un anunț tipărit sau difuzat, va trebui să plasezi un nou anunț pentru a-l înlocui pe cel vechi.
  2. Costuri – marketingul tradițional este mai scump decat de marketingul online. Dacă, de exemplu, vrei să creezi o nouă campanie publicitară tipărită atunci plătești o sumă considerabilă pentru a rula campania pe o perioadă limitată de timp. Poți compara acest exemplu cu conținutul pe care îl creezi pentru site-ul tău, care va atrage vizitatori pe o perioadă mai mare de timp, fără costuri suplimentare.
  3. Targeting – marketingul online îți permite să transmiți mesajul în fața consumatorilor potriviți (în funcție de sex, vârstă, interese, locație). În timp ce campaniile tradiționale implică tot publicul care a luat contact cu reclama în momentul în care a fost afișat, neștiind dacă a fost potrivit pentru ei sau nu.
  4. Interacțiune și engagement – ai oportunitatea de a interacționa cu clienții tăi. Poți primi feedback de la audiența ta privind produsele / serviciile tale. Marketingul tradițional nu îți permite asta.

 

Care este combinația potrivită de marketing tradițional si marketing online pentru afacerea ta? Depinde de afacerea și de obiectivele tale.

 

Dincolo de asta, ceea ce iti trebuie inca de la inceput este o strategie: o harta care sa iti arate cum ajungi acolo unde iti doresti. Dacă acest lucru ti se pare greu de facut, iti recomand sa te inscrii la un curs de marketing online, sa cauti ajutor de la experți sau citește în continuare rândurile acestui ghid.

 

Acum, hai să aruncăm o privire la toate beneficiile marketingului online pentru afacerea ta.

 

Beneficiile marketingului online

 

Înainte de a trece mai departe, vreau să îți spun că popularitatea marketingului online este în continuă creștere, iar firmele care reușesc sunt cele care învață să il valorifice în mod eficient: care inteleg ce au de facut si fac ceva in sensul asta.

 

Iată cele mai importante avantaje ale marketingului online:

  • Este la indemana oricui: nu mai depinzi de televiziuni si reviste pentru a-ti publica un material de promovare, o poti face in 5 minute online
  • Face procesul de vanzare foarte usor: clientii tai pot cumpara online, la ce ora din zi sau din noapte. “Magazinul” tau online este deschis 24 de ore din 24, fara sa aiba nevoie de prezenta ta fizica.
  • Iti permite sa iti cresti piata: Prin platformele online, poti vinde in orice localitate din tara, si chiar in afara tarii.
  • Are costuri mici: Promovarea pe internet costa mult mai putin decat promovarea traditionala.
  • Rezultatele sunt usor de masurat: poti sa stii daca o campanie de reclame online este eficienta sau nu in doar cateva zile.

 

Acum probabil vrei să afli mai multe despre cum să faci marketing online, asa ca hai sa vedem.

 

Cum funcționează marketingul online?

 

Sa faci marketing inseamna sa ajungi la audienta ta, la timpul potrivit si in locul potrivit. Astazi, asta inseamna ca trebuie sa ii “intalnesti” pe clientii tai potentiali acolo unde ei deja isi petrec timpul: online.

 

 

Lucrurile de baza de care ai nevoie inainte de a incepe orice activitate de marketing online:

 

1. Stabileste cine este clientul tau ideal

 

Te-ai întrebat vreodată care este profilul ideal al clientului tău? Concentrează-te pe următoarele informații pentru a crea profilul clientului tău:

Vârstă, industria în care lucrează, postul pe care îl are
Ce problema are?
Ce este important pentru el/ea?
Ce îl motivează?
Ce frici are?
Ce l-ar face să acționeze (sa caute activ o solutie la problema pe care tu i-o poti rezolva)?

 

 

2. Stabilește-ți obiectivele de vânzări și, de acolo, obiectivele generale de marketing (offline sau online)

 

Sa zicem ca iti doresti vanzari de 1000 RON, iar pretul produsului tau este de 100 RON. Asta inseamna ca ai nevoie de 10 de vanzari.

 

Acum sa vorbim despre planul de marketing: ce activitati de promovare poti sa faci ca sa atragi acesti 10 clienti?

 

Exemple:

– poti crea un cont de Instagram unde sa cresti o audienta de 1000 de oameni, si sa postezi intr-un mod strategic pentru a ii determina pe 10 dintre ei sa cumpere.

– poti folosi o reclama platita Pe Facebook care sa ajunga la 1000 de oameni si sa ai un proces in spate pentru a-i converti pe 10 dintre acestia in clienti.

 

 

3. Analizează-ți competiția

 

Când începi orice model de afacere, află care sunt concurenții tăi (cei despre care stii ca au succes).

Vezi ce fac ei online: pe ce platforme sunt prezenti si ce tip de ce fel de conținut posteaza acolo (audio, video sau scris)? Astfel, poti afla cum obțin ei clienții de care ai și tu nevoie. In acelasi timp, poti genera idei despre cum poti face tu lucrurile diferit, mai bine.

 

4. Cunoaște-ți valoarea (cum te diferențiezi față de competitorii tăi?)

 

Când lucrez cu clienții mei, le adresez o întrebare simplă: “Dacă aș fi un potențial client pentru compania ta, spune-mi de ce ar trebui să cumpăr de la tine și nu de la concurență?”

 

Iar daca primul gand care iti vine in minte este “am un pret mai mic”, te rog sa te opresti chiar acum. Daca singurul tau avantaj competitiv este pretul mic, afacerea ta este in pericol: oricand poate intra pe piata cineva cu un pret mai mic decat al tau. Asa ca nu te baza doar pe asta.

 

 

Cum se face marketingul online in 3 pasi

 

Pasul 1: Stabileste-ti obiectivele de marketing online (+ un exemplu)

 

Odata ce stii care este obiectivul de vanzari (cate vanzari crei sa generezi), stabilesti niste obiective de marketing care sa sustina aceste vanzari.

 

De exemplu: sa zicem ca vrei ca in Martie sa ai vanzari de 10 000 RON, iar pretul mediu al produselor tale este de 1000 RON. Rezulta ca ai nevoie de 10 clienti.

 

Obiectivul de marketing poate fi:

-pentru ca am o audienta de 1000 de persoane pe Instagram, voi face un plan de postari strategic, care sa ii determine pe 10 dintre acestia sa cumpere.

– voi incepe o campanie de reclame pe Facebook, care trebuie sa ajunga la 10 000 de oameni interesati in produse cosmetice, sa ii determine pe 1000 dintre eisa dea click pe reclama si pe 10 din ei sa cumpere.

 

Pasul 2: Alege-ti canalele de marketing online (alege cum vei ajunge la clientii tai folosind internetul)

 

Exista un număr mare de platforme online: bloguri, YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, LinkedIn și multe altele.

 

Iata mai jos cateva informatii recente care arata utilizarea celor mai mari retele sociale in Romania:

 

ghid-de-marketing-online-1

 

 

Optiunile sunt multe. Insa nu uita ca toate acestea sunt simple platforme unde poti fi prezent, ceea ce va conta cu adevarat va fi CONTINUTUL pe care tu il vei posta acolo. Degeaba ai la dispozitie toate aceste platforme daca nu stii sa postezi pe ele intr-un mod strategic, care sa iti aduca vanzari.

 

 

 

Pasul 3: Stabileste un buget maxim (mai ales daca vei apela la reclame platite pe platforme sociale sau daca vrei sa angajezi pe cineva care sa te ajute)

 

Ca in orice alta activitate, este important sa stii cat iti permiti sa cheltuiesti in fiecare luna/trimestru si an, pentru ca altfel risti sa ajungi intr-o situatie neplacuta.

 

 

Principalele canale de marketing online:

 

Exista doua mari moduri prin care iti promova online afacerea ta: organic (nu trebuie sa platesti pentru asta, dar necesita mult mai mult timp) si platit (iti trebuie un buget, insa timpul in care vei obtine rezultate este mult mai mic).

 

Hai sa vorbim mai multe despre aceste doua metode de promovare online.

 

PROMOVARE ORGANICĂ (nu plătești pentru a ajunge la audiența ta)

Iata o lista cuprinzatoare a lucrurilor pe care le poti face pentru a ajunge la audienta ta intr-un mod organic:

 

1. Publicarea unui blog cu articole optimizate pentru motoarele de căutare (SEO)

 

De câte ori ai citit, măcar, un articol pe blogul unui site? Mă gândesc că dacă ești fascinat de anumite subiecte ajungi să cauți informația pe Google, care te redirecționează spre diverse articole, fie de presă, fie postate pe blogul unei persoane sau ale unui companii.

 

Blogging-ul este o parte importantă a oricărei inițiative de marketing online.

 

 

2. Publicarea unui podcast

 

Podcasturile au devenit în 2021 o parte din ce în ce mai importantă a conținutului și strategiilor de marketing. Daca iti surande idea de a te “juca” de-a “la radio”, atunci vei fi bucuros sa afli ca si tu poți realiza un podcast – nu este un proces extrem de complicat.

 

Primul pas este să-ți definești ideea. Despre ce vrei să vorbești în podcastul tău? Al doilea pas este să decizi ce format vrei să aibă podcastul, cât va dura un episod și cât de des vei publica. Poate fi sub formă de interviu, reportaj, povești sau conversații.

 

Nu uita să te documentezi și să afli ce podcasturi mai există pe tema aleasă de tine. Poți învăța lucruri interesante.

 

3. Promovarea pe rețelele de socializare (Social Media Marketing)

 

Social media în sine nu este un singur canal, ci un set de canale: Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok etc. Fiecare rețea de socializare are propriul scop și public. Iată o listă a canalelor de social media care sunt folosite frecvent:

 

  • Facebook – un canal de socializare extrem de versatil, cu persoane din toate categoriile de vârstă intr-un singur loc. Este, de asemenea, unul dintre cele mai ieftine canale de social media pentru publicitate plătită.
  • Instagram – aceasta rețea de socializare este mai ales pentru partajarea de continut vizual (imagini, filmulete scurte).
  • LinkedIn – este rețeaua pentru companii B2B (Business-to-Business). Este extrem de eficient pentru generarea de clienți potențiali. Dacă clientii tai sunt alte companii, atunci LinkedIn este o alegere evidentă.
  • YouTube – este o combinatie puternica de retea sociala si motor de cautare si în ultimii 15 ani, YouTube a transformat crearea de conținut video.
    TikTok – și-a crescut popularitatea încă de la început, având acum peste 500 de milioane de utilizatori în întreaga lume. Mulți marketeri au început să observe ulterior avantajele promovării unui produs sau serviciu prin intermediul aplicației, făcându-l un instrument bun perfect pentru antreprenori.
  • Clubhouse – oferă o experiență asemănătoare cu un podcast. Conversațiile au loc live și nu sunt înregistrate. Aceasta este o oportunitate pentru tine de a te stabili pe tine sau brandul tău ca resursă de promovare și, bineînțeles, de a promova produse, servicii sau evenimente.

 

Iata o imagine care sintetizeaza motivele pentru care urmarim pe cineva pe social media:

 

marketing-online-2

 

 

4. Video marketing

 

Continutul in format video, mai scurte sau mai lungi, este astazi metoda preferata de majoritatea dintre noi: este distractiv si ne capteaza atentia pentru un timp mai indelungat. Majoritatea platformelor online permit folosirea videoclipurilor: Facebook, YouTube, blog, TikTok, Instagram Reels, YouTube, Pinterest si asa mai departe.

 

 

 

5. Marketingul prin e-mail (Email marketing)

 

Marketingul prin e-mail este o modalitate excelentă pentru a crea o relație puternica, de durata cu audienta ta. Poți folosi emailu pentru a trimite informații relevante potențialilor tăi clienți și să-i faci să cumpere produsul / serviciul tău.

 

Marketing-ul prin e-mail este ieftin! Tot ce ai nevoie este o adresă de e-mail, un tool de email marketing (Mailchimp si ConvertKit ofera abonamente gratuite) și inspirație la scris. 😊

 

 

 

6. Referral marketing

 

Referral marketing, sau “promovarea din gură în gură”, este o tactică de marketing care ii incurajeaza pe clientii tai sa te recomande altor persoane. Am scris aici un articol despre acest concept.

 

PROMOVARE PLĂTITĂ (plătești pentru a ajunge la audiența ta)

 

Campaniile de marketing online, făcute organic, pot fi eficiente dar necesită timp pentru a aduce rezultatele dorite. În schimb, o strategie de marketing online cu promovare plătită te poate ajuta să obții rezultate într-un timp mai scurt.

 

Iata prin ce metode:

 

  1. Reclame pe Google (Google Ads)

 

Campaniile bazate pe reclamă plătită, numită și PPC – Pay-per-Click, te ajută să obții trafic pe site prin cumpărarea unor reclame ce vor fi afisate pe motoarele de căutare. Aceste reclame sunt ceea ce s-ar putea să vezi lângă rezultatele motorului tău de căutare sau pe site-urile pe care le vizitezi, menționată de obicei cu o etichetă mică “sponsorizată”.

Uite un exemplu:

 

 

Cea mai populară platformă folosită pentru gestionarea campaniilor PPC, pentru motorul de căutare Google, este Google Ads. Marketingul bazat pe PPC este foarte eficient deoarece plătești doar pentru vizitele țintite pe baza cuvintelor cheie pe care le alegi. Pay-per-click este extrem de eficient atunci când ai nevoie de rezultate rapide și nu ai timp sau resurse pentru a cheltui strategii de marketing pe termen lung.

 

2. Reclame pe rețele sociale: Facebook, Instagram, LinkedIn

 

Indiferent de platforma pe care o alegi (Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube si Pinterest sunt de obicei cele mai folosite), poti incepe o reclama platita in doar cateva minute. Pentru ca pare atat de accesibil, capcana este ca multi antreprenori cred ca oricine poate avea rezultate bune.

Intr-adevar, oricine poate avea acces la reclame platite pe retelele sociale, insa trebuie sa stii ce si cum sa contruiesti o campanie si la ce cifre sa te uiti – altfel banii tai vor fi irositi si tu vei fi unul dintre cei care spun ca “reclamele pe facebook nu functioneaza pentru mine”.

 

3. Marketing prin afiliere (affiliate marketing)

 

“Munca în echipă face ca visul să devina realitate!” – nu mai știu unde am auzit asta, si nici nu mi se pare cel mai bun slogan, dar se potrivește în aceasta situație. Esenta marketingului prin afiliere este acesta: partenerii tai iti promoveaza produsul/serviciul si tu ii plătești cu un comision din vanzarile generate.

 

Cele mai cunoscute platforme de afiliere din România unde te poți înscrie sunt: profitshare și 2performant.

 

4. Marketing prin influenceri

 

Probabil ai auzit de atâtea ori despre influenceri și cum promovează diverse produse și servicii… Ei bine, asta e și ideea, marketingul prin intermediul influencerilor este o strategie pe care o poți folosi pentru a promova produsele / serviciile tale prin parteneriate plătite cu bloggeri si persoane populare pe social media.

 

Influencerii au, de obicei, un public numeros și implicat, pe care multe branduri îl pot folosi pentru a-și crea credibilitate și pentru a genera vânzări.

 

5. Marketing prin articole plătite

 

Te-ai fi gândit vreodată că poți atrage clienți prin articole publicate online? Ei bine, da! Se poate! Poți realiza campanii de promovare plătită pentru a publica articole despre afacerea / serviciile / produsele tale pe alte website-uri, cu scopul de a atrage și a accelera succesul tău.

 

Sunt atâtea reviste online de business sau specifice pe fiecare nișă în parte, încât le poți folosi pentru a viza publicul tău țintă și de a educa consumatorii cu privire la caracteristicile sau avantajele produsului / serviciului tău. Este un mijloc eficient pentru tine, ca și firmă, să te conectezi cu consumatorii tăi printr-un articol educational sau motivational, care ofera valoare, spre deosebire de un anunț tipărit tradițional într-o revistă, ziar sau pe un site.

 

Aceste articole pot fi scrise de o agenție publicitară sau, chiar de tine. Apoi cumperi spațiul publicitar de pe un website, sau dintr-un ziar sau revistă.

 

 

 

Cum alegi canalele de marketing online cele mai potrivite pentru tine

 

Am discutat mai sus despre canalele de marketing digital, iar acum vreau să-ți spun cum alegi canalele cele mai potrivite pentru tine. Ei bine, înainte de a alege un canal răspunde sincer la întrebările de mai jos pentru a alege cea mai bună platformă pentru tine și clienții tăi:

 

  • Ce platformă preferă audiența ta?

 

Gandeste-te e ce platforma sunt cel mai des prezenti sau unde merg (online) pentru a cauta o solutie la problema lor (cea pe care tu o poti rezolva prin ceea ce vinzi).

 

  • Câte resurse ai (timp sau bani)?

 

Este esential sa fii realist: informeaza-te cu privire la costurile implicate de fiecare canal in parte (cat costa sa faci SEO, video marketing, email marketing, ads). Alege 1-2 canale pe care ti le poti permite acum. In viitor, pe masura ce afacerea creste, vei putea adauga noi platforme.

 

  • Ce îți este mai ușor să faci: să scrii, să înregistrezi audio sau să creezi filmulete video?

 

In functie de raspunsul tau, te vei orienta catre un blog pe care sa publici articole, YouTube sau un podcast (sau orice combinatie intre ele).

 

  • Ce tip de conținut preferă audiența ta?

 

Prefera sa citeasca articole de pe bloguri, sa se uite la filmulete sau sa asculte un podcast in timp ce conduc?)

 

Este important să fii realist asupra obiectivelor tale și să iei în considerare audiența pe care o ai, dar și resursele de care dispui.

 

 

 

De ce ai nevoie pt a incepe marketingul online pentru afacerea ta?

 

Indiferent ce obiective ai, in ce nisa activezi si ce platforme iti alegi, sunt cateva lucruri de baza de care vei avea nevoie:

  • Un website: aceasta este casa ta online, locul catre care ii directionezi pe clientii tai pentru a cumpara.
  • Elemente de branding: nu iti recomand sa te concentrezi pe logo si carti de vizita de la inceput – mai intai testeaza-ti ideea, genereaza niste vanzari. Insa , pentru a avea o imagine cat mai profesionala iti recomand sa alegi cateva culori care merg bine impreuna (maximum 4) pe care sa le folosesti in marketingul tau, cat si doua tipuri de fonturi pe care le vei folosi. Si daca vrei sa afli mai multe despre ce sta, de fapt, in spatele unui branding eficient, poti citi acest articol: Cele 5 Elemente Esentiale De Branding Pe Care Orice Antreprenor Trebuie Sa Le Cunoasca
  • Pagini de social media: creeaza-ti conturi de social media de tip busines (nu profiluri personale) in functie de platformele pe care vrei sa le folosesti.
  • Imagini: indiferent ce platfrome vei folosi, vei avea nevoie de imagini de buna calitate. Iti recomand cu caldura Canva pentru a crea rapid imagini care par facute de un designer.
  • Continut scris/audio/video: articole de blog, testimoniale, descrieri de produs, text pentru websiteul tau, postari pentru social media. Aceasta parte poate inghiti mult timp, asa ca incepe cu pasi mici, calitatea conteaza mai mult decat cantitatea.

 

 

5 Sfaturi pentru a porni cu dreptul orice strategie de marketing online

 

În multe privințe, internetul a egalizat terenul de joc pentru antreprenorii mici de pretutindeni. Ca în cazul oricărei afaceri, trebuie să stabilești o bază solidă pentru afacerea ta online.

 

1. Comunică pe limba clientului tău.

 

Pentru a convinge pe cineva sa cumpere, mai intai acea persoana trebuie sa inteleaga exact cum produsul tau ii va rezolva problema pe care o are. Fie că oferi produse electrocasnice, un serviciu de contabilitate sau consultanta de marketing, nu poți să-i vorbești clientului tău cu termeni prea tehnici pentru că îi vei pierde din start. Dacă sunt interesați de aceste detalii, crede-mă, te vor întreba ulterior.

 

In business, ca si in viata, dacă nu comunici pe limba audientei tale, nu vei fi ascultat cu atentie si nu vei reuși să iti vinzi ideile.

 

2. Pune accentul pe un singur lucru: clientul și nevoile sale.

 

Orice afacere exista datorita unui singur lucru: pentru ca ofera valoare clientilor sai. Intregul tau marketing trebuie sa fie un proces prin care oferi valoare audientei tale INAINTE de a le cere sa cumpere. Fa asta in mod constant si iti promit ca nu vei duce grija vanzarilor.

 

3. Spune povești (îți fac cunoștință cu procesul de storytelling).

 

Creierul nostru iubeste povestile! Poți crea povesti interesante pe care sa le folosesti in marketing pentru a crea conexiune emoționala cu publicul tău si a-I face sa isi doreasca sa afle mai multe despre tine si afacerea ta.

 

Merge indiferent de ce produse sau servicii vinzi. Dar întrebarea pe care mulți antreprenori și-o adresează este: cum folosești poveștile in marketing?

 

Două caracteristici reprezentative ale unei povești sunt personajul și intriga. Poți spune o poveste grozavă folosind patru ingrediente principale:

  • Oameni (tu, oricine din echipa ta, un colaborator sau un client)
  • Locuri (unde se întâmplă povestea, cu cât este mai neobișnuit locul cu atât ajută mai mult la creșterea intrigii)
  • Scopul (motivul pentru care este spusă povestea, ce mesaj transmite)
  • Intriga (o intrigă puternică îți asigură o implicare a publicului de la început până la sfârșit: poate fi o provocare, un moment de cotitura, o intamplare decisiva pentru personajul povestii).

 

Citește o poveste copilului din tine și, cine o știe, poate găsești o idee acolo.

 

4. Oferă conținut valoros pentru audiența ta

 

Este foarte important să oferi vizitatorilor tăi cea mai bună experiență, prin conținut de calitate care le ofera valoare: care ii invata ceva sau ii motiveaza/inspira. Dacă ei vor descoperi conținut unic, util și valoros, vor deveni urmaritori fideli si clienti.

 

Și nu uita: nimenui nu ii place să primeasca doar mesaje de vânzare.

 

5. Acorda atenție cifrelor

 

Cifrele îți arata ce faci bine (ce functioneaza), si ce trebuie sa imbunatatesti sau sa elimini (ce nu functioneaza).

 

Mai ții minte când îți spuneam să stabilești câteva obiective înainte de a începe o campanie, precum și determinarea unui buget? Ei bine, in timpul campaniei ai șansa să vezi in cifre cum funcționează totul si daca esti pe drumul cel bun in atingerea obiectivelor tale.

 

De exemplu, cand rulezi o reclama platita pe Facebook, trebuie sa te uiti la:

– reach (a ajuns reclama la numarul de persoane necesar?),

– click rate (cati au dat click pe reclama ta?),

– cati oameni si-au lasata datele de contact sau au devenit urmaritorii tai pe social media? (in functie de obiectivele campaniei tale de reclame),

– cat te-a costat?

– ce profit sau pierdere ai inregistrat pentru acesta campanie?

 

 

5 lucruri care afectează negativ orice strategie de marketing online (nu face aceste greseli!)

 

-> Te împarți în mai multe direcții în același timp .

 

Că tot discutam mai devreme de cele mai potrivite canale de marketing online, alege 1-2 canale și focusează-te pe ele. Ulterior, pe masura ce afacerea ta creste, poti adauga altele.

 

-> Crezi ca un marketing bun compenseaza un serviciu/produs de calitate slaba sau o oferta care pur si simplu nu este competitiva

 

Degeaba ai o strategie de marketing online super buna, dacă produsul / serviciul tău lasă de dorit sau oferta nu este competitivă. Concentrează-te să oferi o calitate excepțională a ceea ce faci. La urma urmei, produsul / serviciul tău te descrie pe tine ca business.

 

-> Incepi strategia de marketing online direct cu reclame plătite

 

Marketingul prin promovare plătită nu este singura modalitate de a genera profit. Într-adevăr este o metodă ușoară de a atrage vânzări rapide și trafic, dar daca nu ai toate elementele la locul lor, se poate transforma rapid intr-o masina de tocat bani. Incepe cu conținut SEO și folosește-te de social media pentru a oferi conținut valoros clienților tăi potențiali. Poti introduce promovarea plătită la momentul potrivit.

 

-> Crezi că audiența ta ideală este formată din… toată lumea!

 

Concentreaza-te pe publicul tău țintă, doar astfel mesajul tau va fi suficient de personalizat, iar rezultatele tale mai bune.

 

-> Uiți că majoritatea audienței tale folosește un dispozitiv mobil (telefon, tabletă) pentru a naviga pe Internet

 

Telefoanele au preluat majoritatea traficului pe internet, iar dacă site-ul tău nu este optimizat pentru asta, pierzi multe oportunitati.

 

 

Cele mai bune carti de marketing online pentru antreprenori (si iubitori de marketing) in 2021

 

Și pentru că ai ajuns până aici (îți mulțumesc 😊), vreau să îți recomand cele mai bune cărți de marketing online care pe mine m-au ajutat în activitatea pe care o desfășor. Sunt numai bune pentru antreprenori (dar și iubitori de marketing) în 2022.

 

1. Cum Sa Castigi Prieteni Si Sa Ai Influenta In Era Digitala , de Dale Carnegie

 

Această carte te învață cum să comunici cu diplomație și tact. Clientii tai, ca oricine altcineva, vor să se simtă importanți. Folosește-ți marketingul pentru a realiza acest lucru, si astfel vei câștiga fani pe viata.

 

2. Influenta: Psihologia Persuasiunii, de Robert Cialdini

 

Asa cum iți poți da seama din titlu, autorul explică, din punct de vedere psihologic, cum iau oamenii decizii și cum să aplici aceste principii în afaceri. Vei învăța cele șase principii universale de influență și cum să le folosești pentru a deveni persuasiv si a vinde mai mult.

 

3. Marketing Pe Baza De Permisiune: Transforma Strainii In Prieteni Si Prietenii In Clienti, de Seth Godin

 

Această carte acoperă conceptul de “permission marketing” (marketing pe baza de permisiune) care permite companiilor să dezvolte relații pe termen lung cu clienții, să construiască încredere, să creeze gradul de conștientizare a brandului și să îmbunătățească șansele de a face o vânzare. E-mail marketing este o formă de marketing prin permisiune: cand iti ofera adresa lor de email, audienta ta iti ofera si persmiunea lor de a le trimite continut relevant.

 

4. Crushing It!: How Great Entrepreneurs Build Their Business and Influence-and How You Can, Too, de Gary Vaynerchuk

 

Aceasta este o carte utilă pentru cei care își caută motivația necesară în continuarea viselor. Gary V oferă noi lecții și inspirație extrasă din experiențele a zeci de influenceri și antreprenori care au zis adip carierelor traditionale în favoarea continuării viselor prin construirea unor afaceri înfloritoare și a unor branduri personale puternice. Ideea principala este ca platformele de socializare sunt diferite, iar marketingul tău trebuie să se potrivească pe fiecare platformă.

 

5. Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die, de Chip Heath & Dan Heath

 

Cartea dezvăluie anatomia ideilor captivante, precum și explicarea modalităților de a face ideile mai “lipicioase”. Ideea principala este ca, pentru a fi captivante, ideile trebuie sa fie simple, neasteptate, specifice, credibile si sa provoace emotie.

 

Ce să faci mai departe

 

Bazele pe care le-ai descoperit în acest ghid te vor ajuta să intelegi la modul general de ce si cum sa foloseti marketingul online pentru ca sa îți dezvolți afacerea. Următorul pas este să-ți dezvolți abilitățile in acest sens, sa iti faci un plan solid si sa il pui in aplicare. Doar așa poți realiza o creștere reală ca antreprenor.

 

Cel mai minunat lucru în marketing online este că nu există nicio limită în promovarea produselor / serviciilor tale: indiferent de ce buget ai, exista intotdeauna o metoda potrivita pentru tine.

 

Sper că am reușit să răspund la întrebările tale in ceea ce priveste marketingul online și, amintește-ți mereu, începutul este mai greu, dar ceea ce urmează este fascinant. Odată ce afli nevoile clienților tăi și actionezi constant, chiar daca cu pasi mici, succesul vine.

 

Si dacă vrei să primesti si alte sfaturi si strategii utile despre marketing online si cum să ai o afacere de succes, abonează-te la newsletter-ul meu. Introdu adresa ta de email mai jos si gata!

(in plus, vei primi imediat si o lista cu 15 idei de afaceri pe care oricine le poate incepe imediat – in caz ca ai nevoie de inspiratie).

 

 

 

 

 

 

 

Alte articole care s-ar putea sa iti placa…