Select Page
Uncategorized

12 Metode Prin Care Te Diferențiezi De Concurența

i

În zilele noastre, un produs sau un serviciu bun nu îți garantează automat succesul afacerii. Cu siguranță că mulți dintre competitorii tăi au, la rândul lor, oferte grozave, ceea ce poate fi un gând copleșitor atunci când vrei să începi o afacere.

 

Te uiți în jurul tău și constați că există mii de alte afaceri care vând fix același produs sau serviciu pe care vrei să-l vinzi și tu, care au website-uri foarte asemănătoare, postează aceleași imagini cu citate pe Instagram și folosesc aceleași metode de promovare?

 

Înțeleg perfect ce simți. Și eu am trecut prin asta, chiar de mai multe ori. Și da, poate fi al naibii de copleșitor!

 

Cu toate astea, vreau să știi că există o serie de metode practice și eficiente la care să apelezi cu încredere atunci când vrei să-ți construiești o afacere care pur și simplu SE REMARCĂ ÎN MULȚIME. Ele te ajută să-ți îmbunătățești vizibilitatea pe piață, să atragi potențiali clienți și, în cele din urmă, să câștigi banii la care poate că de-abia îndrăznești să visezi.

 

Te asigur că le-am testat pe toate pe parcursul celor 10 ani de experiență în marketing, atât pe piața din România, cât și pe piața internațională: le-am testat în primul rând în afacerea mea și în al doilea rând în afacerile celor peste 500 de clienți cu care am avut onoarea sa lucrez pană acum (din nișe foarte diferite!). Au dat roade de fiecare dată!

 

Ți-am stârnit curiozitatea? Hai să descoperi despre ce este vorba!

 

1. Cel mai simplu mod prin care te poți remarca în mulțime este… SĂ FII TU ÎNSUȚI/ÎNSĂȚI!

 

 

Poate că sunt mii de alți oameni care vând același tip de produse sau servicii ca ale tale, dar cu siguranță tu ești UNICA PERSOANĂ care iubește gradinăritul, cântă la karaoke, lună de lună, piesele lui Adele, face homeschooling cu copiii și nu se teme să recunoască faptul că nu a văzut niciodată Games of Thrones și niciun episod din Bridgeton. 

 

Ăsta e și primul exercițiu pe care îl recomand de fiecare dată clienților mei: să noteze 10 lucruri despre ei înșiși pe care le pot integra firesc în personalitatea brandului lor. 

 

Același lucru te îndemn și pe tine să-l faci! Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți nota:

 

  • lucrurile pe care le iubești: gătitul, karaoke, Bruno Mars, cafeaua neagră, pizza, grădinăritul, amenajarea și organizarea locuinței – pe scurt, lucrurile care te pasionează și îți aduc bucurie (și cu care ești OK să le „aduci” în brandul pe care îl construiești – adică pe care ești de acord să le dezvălui celorlalți);
  • activitățile și lucrurile la care te pricepi foarte bine: Excel, e-mail marketing, scris, design etc;
  • poveștile tale de viață: gândește-te la momentele dificile din viața ta, la cele în care ai luat decizii foarte importante, la lecțiile învățate, la etapele în care ai conștientizat lucruri uimitoare despre tine sau despre lumea din jur. Ideal este să identifici cât mai multe astfel de momente/perioade care au avut un impact semnificativ asupra a ceea ce ai devenit astăzi.

 

De ce este esențial un astfel de exercițiu?

 

Nu de puține ori, tindem să uităm că suntem unici. Ne subestimăm. Da, știu că este ușor să-ți spui că nimeni nu are chef să-ți audă povestea și că nu e nimic special la ea. Se prea poate să crezi că nimănui nu-i pasă că asculți muzică rock și să te întrebi care naiba este legătura dintre pasiunea ta pentru muzică și afacerea pe care vrei să o lansezi. 

 

Da, poate că afacerea ta nu este despre muzică rock, însă muzica rock ar putea să fie o componentă esențială a brandului tău personal. 

 

Povestea ta unică poate atrage atenția oamenilor (amintește-ți de fiecare dată că oamenii IUBESC poveștile!) și îi poate ajuta să-și amintească mult mai ușor de tine și, implicit, de afacerea ta. 

 

Așadar, ai toate motivele din lume să-i adaugi brandului tău elemente din personalitatea ta. Iar aici mă refer inclusiv la conținutul de pe website, descrierile produselor și poveștile de pe Instagram.

 

2. Publică regulat articole pe blog

 

 

 

Ori de câte ori construiesc o strategie de conținut, mă interesez care sunt articolele cu cel mai mare potențial din nișa respectivă. Iată ce am constatat de-a lungul timpului: în 99% din cazuri, conținutul mai lung (cel care are o dimensiune cuprinsă între 1000 și 3000 de cuvinte) este cel mai des distribuit pe rețelele de socializare. 

 

Deși multe articole au o dimensiune cuprinsă între 500 și 1000 de cuvinte, oamenii iubesc MAI ALES articolele de 2000+ cuvinte. Asta se întâmplă pentru că un articol mai lung merge mai în detaliu și oferă cititorilor mai multă valoare adăugată.

 

Gândește-te, de pildă, la un articol de tip ghid (de exemplu „Cum să publici un podcast, pas cu pas – ghidul complet al începatorului”) care conține o mulțime de screenshot-uri, imagini și pași practici. Gândește-te apoi la un articol tip listă care cuprinde 5 lucruri, fiecare descris în câte o frază („5 culori la modă în sezonul estival”). Vezi diferența?  

 

Într-adevăr, conținutul lung presupune mai mult timp (inclusiv de cercetare) investit, precum și cunoștințe aprofundate. Să fim serioși: mulți dintre cei care se prezintă ca fiind „experți” nu au, de fapt, aceste cunoștințe! 

 

Tocmai de aceea, este momentul perfect să profiți de această oportunitate!

 

Dacă ai nevoie de motive în plus pentru a începe să scrii chiar acum articole de blog lungi, uite încă patru:

 

  • Nu este musai să postezi un articol long-form în fiecare săptămână, dacă nu ai în acest moment resursele necesare. În acest caz, concentrează-te pe calitate și publică o dată pe lună un astfel de articol.

 

  • Articolele long-form te ajută să ocupi o poziție mult mai bună în motoarele de căutare. Google iubește conținutul long-form, pentru că, de regulă, aduce mai multă valoare în viața cititorilor. Acest lucru se traduce prin trafic mai mare pe blogul tău și în mai multe oportunități de a vinde.

 

  • Articolele long-form te ajută să-ți construiești și consolidezi autoritatea pe piață, pentru că îți oferă posibilitatea să le prezinți cititorilor cunoștințele și aptitudinile tale. Oamenii sunt înclinați să cumpere de la cineva care dovedește că este un adevărat expert în nișa sa!

 

  • Articolele long-form reprezintă o fundație solidă pentru toate viitoarele tale campanii de promovare: de la campaniile de Facebook Ads, până la newslettere promoționale și conținut pe social media => toate vor avea un randament mult mai ridicat dacă oamenii văd că ai o fundație solidă formată din acest conținut care îți demonstrează autoritatea imediat. Indiferent că vin către tine de pe Instagram sau din reclamele pe care le faci pe Facebook, odată ce oamenii îți vor accesa blogul și citi articolele, vor începe să aibă din ce în ce mai multă încredere în tine și vor dori să lucreze cu tine. Procesul tău de vânzare se va scurta semnificativ.

 

Așadar, articolele de blog te pot ajuta din foarte multe puncte de vedere. Tot ce ai de făcut este să investești ceva timp să scrii și publici nu doar conținut de dimensiuni medii (pe care majoritatea îl publică, de altfel), ci CONȚINUT LONG-FORM plin de valoare!

 

3. Clarifică-ți poveștile brandului tău

 

 

Dacă te vei uita la oamenii de succes din industria ta, vei observa că toți folosesc poveștile (storytelling) în strategia lor de conținut. Studiile arată că oamenii sunt înclinați să cumpere și să dea mai mulți bani pe absolut orice tip de produs (de la o sticlă de vin, până la o… lingură în formă de pește) sau serviciu care spune o poveste.

 

Povestea brandului tău nu se referă la un text de pe website și, cu siguranță, nu este un text de vânzare. 

 

În schimb, este acea poveste care le spune oamenilor MOTIVUL pentru care brandul tău există, iar scopul său final este să creeze o conexiune cu audiența vizată, să genereze încredere în rândul oamenilor și să-i facă să vrea să facă parte din povestea brandului. Altfel spus, povestea brandului este cea care-i face pe oameni să le PESE de brandul tău și de afacerea ta.

 

Oamenii se simt copleșiți de atâtea newslettere, reclame de Facebook, postări pe Instagram. Obosesc să simtă că li se vinde tot timpul ceva. Oamenii vor să audă povești de brand spuse de alți oameni cu care să simtă, realmente, că se pot conecta. 

 

În acest context, cum poți să-ți scrii povestea de brand, în așa fel încât să se remarce în mulțime și să câștige nu doar atenția, ci și inima oamenilor?

 

Uite câteva trucuri practice:

 

  • Valorifică simplitatea. Nu le spune oamenilor o poveste complicată, care cuprinde o mulțime de detalii, date și informații pe care doar un expert în domeniul tău le-ar putea înțelege. Poveștile simple sunt ușor de înțeles și, în fond, asta e și ceea ce îți dorești tu: să spui o poveste lesne de priceput.

 

  • Umanizează-ți brandul. Fii autentic(ă), sincer(ă) și, mai mult decât atât, fii uman(ă). Numeroase branduri și afaceri încearcă din răsputeri să pară perfecte. Ele uită că oamenilor nu le place perfecțiunea… pentru că nu este ceva omenesc. În plus, o poveste perfectă riscă să pară falsă, așa că ai un motiv în plus să nu încerci să construiești și tu una. Exprimă-ți vulnerabilitatea, vorbește despre momentele în care te-ai simțit copleșit(ă) sau neputincios(oasă). Vorbește despre provocările întâmpinate și despre modul în care le-ai depășit. 

 

  • Spune doar acele povești care trebuie spuse. Dacă te concentrezi exclusiv asupra produsului sau serviciului pe care vrei să-l vinzi, în loc să exprimi și motivul pentru care oamenilor ar trebui să le pese, riști să neglijezi nevoia/dorința concretă a oamenilor cărora li te adresezi. Același lucru se întâmplă și în cazul conținutului: cunosc numeroși antreprenori care încep să scrie un articol de blog pentru că… au chef pur și simplu să scrie despre subiectul respectiv. Nu au niciun plan, iar singurul lor obiectiv este să publice încă un articol de blog, pentru că au tot auzit despre importanța consecvenței. Ei bine, consecvența, de una singură, nu face nimic altceva decât să crească numărul uriaș al articolelor publicate zilnic, săptămânal, lunar. Fiecare tip de conținut trebuie să îndeplinească un anumit obiectiv prestabilit: să educe audiența, să genereze brand awareness, să distreze publicul-țintă sau să-i câștige încrederea/simpatia. De aceea, te îndemn să te întrebi de fiecare dată: „DE CE vreau să spun povestea asta, ce îmi doresc de la ea?” 

 

  • Spune povești care stârnesc emoții. Dacă poți genera o anumită emoție încă din primele două fraze ale unui articol sau din primele 10 secunde ale unui videoclip, felicitări: ai reușit să spui o poveste câștigătoare! Emoțiile sunt asemenea unui combustibil pentru sufletele oamenilor. Îți recomand să citești articolul lui Jon Morrow (mentorul meu în crearea de conținut), pentru a înțelege mai bine cum alegi cuvintele care generează emoții. 

 

4. Fii omniprezent(ă)

 

 

Sunt convinsă că folosești deja rețelele de socializare pentru a te conecta cu audiența ta. Dar oare le valorifici cu adevărat potențialul? Milioane de postări de Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter se publică în fiecare zi. Așadar, cum te diferențiezi de ceilalți creatori de conținut care vizează aceeași audiență ca și tine?

 

Nu, nu trebuie să postezi imagini amuzante cu pisici, care primesc instant mii de like-uri, dar nu fac nimic pentru afacerea ta (decât dacă chiar vinzi poze cu pisici!)

 

Tu vrei mai mult decât niște like-uri. Tu vrei următorul nivel de engagement – vrei ca oamenii să te țină minte, să te placă, să aibă încredere în tine și sa cumpăre de la tine. Din nou, amintește-ți că audiența ta are nevoie să se conecteze pe bune cu tine. Pentru asta, ai nevoie de mult mai mult decât un simplu calendar cu postări random.

 

Pentru a te conecta cu audiența ta, îți recomand să apelezi la următoarele metode inspirate din strategia de conținut a lui Gary Vaynerchuck, unul dintre cei mai populari experți mondiali în social media:

 

  • Concentrează-te mai mult asupra CALITĂȚII și mai puțin asupra cantității. Dacă până acum ai publicat articole de blog sau videoclipuri care aduc valoare în viața urmăritorilor tăi, valorifică-le și cu ajutorul postărilor de pe social media. Uite cum poți face asta: preia din ele segmente de conținut (așa cum este un paragraf dintr-un articol de blog) și adaptează-le la platforma unde le vei publica (de exemplu, poți transforma fragmentul din blog într-un carusel pe Instagram). Cu o astfel de metodă poți să-ți pregătești un plan de conținut coerent și eficient chiar și pentru o lună întreagă.

 

  • Atunci când măsori rezultatele, nu te raporta exclusiv la like-uri, ci mai degrabă la rata generală de engagement. Au apus vremurile în care succesul în online depindea doar de numărul de aprecieri sau de urmăritori. În prezent, cu toții știm că, pentru a avea cu adevărat succes în social media, este esențial să convingi oamenii să facă încă un pas, pe lângă cel de a apăsa butonul de „follow” sau „like”: să lase comentarii, să distribuie postări sau chiar să-ți scrie mesaje în privat. 

 

  • Interacționează cu oamenii care reacționează la postările tale. Răspunde-le la comentarii, mulțumește-te că ți-au distribuit conținutul, adresează-le întrebări, inițiază conversații. În felul acesta vei crea, în timp, o conexiune autentică, esențială pentru creșterea oricărei afaceri. În plus, când răspunzi la fiecare comentariu, algoritmul vede răspunsul tău ca pe un nou comentariu lăsat la postarea originală. Astfel, percepe postarea ca fiind de mare interes pentru o anumită categorie de audiență și o va arăta și mai multor oameni. Cu alte cuvinte, orice comentariu în care le răspunzi oamenilor este și o metodă prin care înveți să te împrietenești cu algoritmul rețelelor de socializare și să îi folosești caracteristicile în beneficiul afacerii tale!

 

  • Măcar din când în când, fă-ți apariția… la modul cel mai serios. Este mai important ca oricând să-ți arăți fața în videoclipuri, reels, fotografii. Dincolo de faptul că te ajută să-ți umanizezi brandul, această metodă contribuie la întărirea conexiunii cu audiența ta. Știu, dacă ești o fire introvertită, așa cum sunt și eu, te poate speria ideea la început, dar o poți lua cu pași mărunți. De pildă, până să creezi reel-uri în care îți arăți fața, creează și publică unele în care ți se aude doar vocea.

 

5. Poziționează-te ca un adevărat expert în nișa ta 

 

Odată ce oamenii te vor percepe ca pe un expert (o expertă), vor avea din ce în ce mai multă încredere să colaboreze cu tine și să cumpere de la tine. Iată câteva metode eficiente la care să apelezi, pentru a-ți construi autoritatea:

 

  • scrie articole pentru alte website-uri/bloguri cu autoritate în industria în care activezi și ale căror cititori sunt reprezentativi pentru audiența ta;
  • publica articole lungi pe blog care aprofundează teme complexe și de interes pentru audiența ta;
  • focusează-te pe conținut educativ (de la articole de blog, până la videoclipuri, traininguri live, eBook-uri) care aduce plus-valoare în viața oamenilor care te urmăresc.

 

Vrei să afli cum poți deveni expertul pe care toată lumea în recomandă? Citește acest articol.

 

6. Fii activ(ă) pe grupurile de Facebook importante pentru tine (acolo unde este prezentă audiența ta)

 

 

Răspunde-le celorlalți membri la întrebări din sfera în care activezi și postează conținut educativ care să te ajute să te poziționezi drept expert(ă). 

 

Atenție: evită să-ți faci publicitate directă, mai ales dacă grupul respectiv interzice acest lucru. În schimb, nu uita că o postare în care explici un concept din nișa ta este tot o formă – indirectă – de marketing. Apelează cu încredere la ea!

 

7. Găsește-ți surse de inspirație în afara industriei tale 

 

 

Cu siguranță ai cercetat și te-ai inspirat deja din strategiile competitorilor tăi, însă recomandarea mea este să privești mai departe de atât. Vezi ce fac brandurile din afara industriei tale: ce strategii de conținut au, cum arată website-urile lor, cum este serviciul lor de relații cu clienții

 

S-ar putea să găsești aici surse de inspirație extrem de valoroase, pe care să le adaptezi la nevoile brandului tău și mai ales ale audienței tale.

 

8. Găsește elementul diferențiator al produsului sau serviciului tău și plusează pe el

 

 

Cel mai probabil ai mulți competitori care vând aceeași categorie de produse sau servicii ca ale tale. Cu toate astea, îți reamintesc că brandul tău este UNIC. Adică are, printre altele, un element diferențiator: o calitate pe care niciunul dintre competitorii tăi nu o are.

 

Identifică-ți elementul diferențiator și învață să-l promovezi în comunicare. Apelează cu încredere la strategia „oceanului albastru”: gândește-te la punctul în care se află clientul tău ideal înainte de a cumpăra de la tine și la punctul în care poate ajunge după ce cumpără un produs sau serviciu. Cum îi poate îmbunătăți acesta viața? Ce are de câștigat?

 

O altă tehnică pe care o poți folosi constă în a face lucrurile total diferit față de competitorii tăi. De exemplu, dacă toți competitorii tăi organizează evenimentele în sălile de ședințe clasice ale hotelurilor, tu le poți organiza într-un spațiu elegant, de lux, așa cum este un muzeu sau o sală de evenimente, unde oferi gustări preparate de un masterchef de top.

 

Întreabă-te ce te nemulțumește acum la industria ta, ce ai face diferit, ce ți-ar plăcea să se întâmple altfel. Odată ce îți răspunzi la aceste întrebări, îți maximizezi șansele de a-ți găsi elementul diferențiator.

 

9. Definește-ți foarte clar clientul ideal

 

 

Este esențial să fii foarte specific(ă) și clar(ă) în momentul în care îți definești audiența ideală, pentru că această etapă este fundamentală în conturarea strategiei de marketing, conținut, social media etc. Practic, este fundația pe care vei construi… totul. De aceea contează să fie una extrem de solidă. 

 

Gândește-te la avatarul clientului ideal (de exemplu: „femei de carieră care sunt și mame” versus „femei de carieră”) ca la elementul după care te vei ghida în fiecare acțiune întreprinsă. 

 

10. Surprinde-ți clienții

 

Ai deja un serviciu cu clientii bun, oferi vouchere de reducere și, cel mai important, ai un produs sau serviciu bun, care răspunde unei nevoi/probleme concrete din viața clientului tău ideal. Excelent, doar că… toate astea nu sunt suficiente de fiecare dată.

 

Câteodată e necesar să apelezi și la mici surprize memorabile, care să te ajute nu doar să te conectezi cu audiența ta, ci și să o fidelizezi, să o convingi să te recomande mai departe, să vorbească despre tine în social media, în grupurile de prieteni și nu numai. 

 

Oferă-le clienților tăi ceva ce nu găsesc în altă parte: o experiență premium de client service sau un cadou special de ziua lor (care nu este un simplu voucher). De pildă, le-ai putea trimite o scrisoare scrisă de mână și un cadou fizic care să li se potrivească, bazat pe cumpărăturile anterioare.

 

11. Creează o ofertă imposibil de trecut cu vederea

 

 

Oferă ceva în plus față de competitorii tăi. De exemplu, dacă ești business coach, iar majoritatea competitorilor tăi vând simple pachete cu ședințe de coaching, tu creează un pachet care conține, pe lângă ședințele de coaching, și un eBook, template-uri de lucru sau un curs dintr-o ramură adiacentă (marketing online, branding, copywriting etc.), oferit de un expert cu care colaborezi.

 

12. Ajută un segment de piață mai puțin popular

 

 

Atenția este esențială pentru construirea unei afaceri care se remarcă ușor în mulțime. Cu siguranță este mai simplu să observi nevoile și problemele concrete pentru care există deja numeroase produse și servicii. De obicei este mult mai provocator să pătrunzi pe o piață unde există deja o ofertă foarte mare. 

 

Mai ales în acest context, îți recomand să fii și mai atent(ă) și să privești și spre segmentele de piață mai puțin populare. S-ar putea să descoperi că acolo există o cerere semnificativă, dar nu și o ofertă pe măsură. Transformă o astfel de situație într-o oportunitate pentru lansarea afacerii tale.

 

De pildă, ai putea să dezvolți o afacere care oferă servicii de consultanță doar afacerilor dintr-un anumit domeniu sau una care produce vinuri care se adresează în special celor care în mod tradițional cumpără bere.

 

Sunt o mulțime de oportunități care așteaptă să fie explorate, totul este să le observi și să vezi cum le poți valorifica în planul tău de afacere.

 

Ești gata să-ți construiești o AFACERE CARE SE diferentiaza imediat de competiție, indiferent de cât de aglomerată e piața? 😎

Eu cred că acum ai la îndemână tot ce îți trebuie pentru a începe să îți construiești o afacere de succes, imposibil să treacă neobservată. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să pui în practică informațiile de mai sus. 

 

Pentru mai multe tips&tricks, insight-uri și informații utile despre cum iti poti promova afacerea cu succes, abonează-te la newsletterul de mai jos 👇 Promit că în inboxul tău vor ajunge doar informații și sfaturi de marketing care te vor ajuta să-ți crești afacerea așa cum îți dorești 📧

 

Alte articole care s-ar putea sa iti placa…