Poți să construiești o afacere de succes, cât timp ai o idee validă și multă determinare. Nu te îngrijora dacă nu le știi chiar pe toate de la început, le vei învăța pe parcurs.
Să-ți spun un “secret”: acum vreo 7 ani, când mi-am dat demisia dintr-o companie internațională de top și am decis să devin antreprenoare, nici eu nu le știam pe toate. Dar am învățat să lucrez cu credințele mele limitative, cu teama de eșec, iar acum – iată-mă aici, cu o afacere care se aliniază la nevoile mele și îmi permite să îmi trăiesc viața așa cum îmi doresc.
Statisticile arată că 50% din afaceri dispar în primii 5 ani de viață. Afacerea mea a trecut cu brio de primii 5 ani, iar în această perioadă am învățat, atât din experiența proprie, cât și din poveștile antreprenorilor cu care lucrez, că există 3 pași fundamentali pentru a începe o afacere de succes, indiferent de domeniul în care îți propui să te lansezi. Iar astăzi vreau să-i împărtășesc cu tine!
1.Nu te limita la ideea de „afacere începută doar din pasiune”
Poate ai citit si tu pe undeva ceva de genul: „Urmează-ți pasiunea și vei ajunge departe!” sau „Dacă ai o pasiune puternică, vei reuși să construiești o afacere de milioane!”
Acestea sunt doar două dintre sfaturile pe care le-am tot întâlnit în ultima vreme. Prefer să le numesc mai degrabă mituri pe care vreau să le demontez.
Contează să ai o pasiune care să te motiveze și care să îți aducă bucurie în timp ce îți construiești și consolidezi afacerea? Cu siguranță! Dar pasiunea nu este suficientă când vrei să începi o afacere de succes. Realitatea este cu totul alta.
O afacere înseamnă să ai un produs/serviciu bun și clienți care sunt dispuși să plătească pentru el.
Cu alte cuvinte, o afacere nu poate exista (sau, cel puțin, nu va trece de primii 5 ani de activitate) fără o piață suficient de mare care să aibă nevoia/problema pe care produsul/serviciul tău își propune să o rezolve.
„Olivia, cum găsesc mai ușor o idee de afacere care nu doar să sune bine, ci și să fie profitabilă?” Pentru asta, îți recomand să citești articolul 101 de idei de afaceri profitabile.
2. Nu îți desconsidera competitorii
„Știu sigur că pot să fac mai bine decât X sau Z! Produsele/serviciile mele vor fi extraordinare!”
Cu siguranță poți să aduci pe piață produse/servicii mai bune decât ale competitorilor tăi.
Întrebarea fundamentală este: cum? Ce înseamnă, de fapt, mai bune? Prin ce definești acest „mai bune”?
„Mai bune” poate fi foarte ambiguu. De aceea, te îndemn să-ți stabilești, de la început, cum va fi propunerea ta diferită față de a competitorilor tăi.
Dacă nu îți clarifici acest lucru din start, nici clienților tăi nu le va fi clar de ce ar merita să cumpere de la tine, care ai o afacere nouă pe piață, în loc să cumpere de la branduri cu vechime sau cu care s-au obișnuit deja.
Așadar, stabilește ce anume poți adăuga tu unui produs sau serviciu (poate fi vorba despre un beneficiu extra, precum transport gratuit, pe care niciunul dintre competitorii tăi nu-l oferă) sau cum poți rezolva problema clienților mai bine sau mai repede.
Citește aici mai multe informații despre cum îți găsești elementul diferențiator și despre cum îți construiești o strategie de marketing eficientă pentru promovarea produselor/serviciilor tale.
3. Validează-ți ideea (chiar data esti convins ca va fi o afacere de succes!)
Ai găsit o idee de afacere promițătoare, fie ea online sau offline, și de-abia aștepți să o și transformi în realitate. Deja îți imaginezi cât de bine vei vinde încă din prima zi și ce repede îți vei atinge obiectivul financiar…
STOP.
Da, e minunat că ai identificat o idee de afacere cu care rezonezi. Dar acesta este doar primul pas către o afacere cu adevărat de succes.
Următorul este să îți validezi ideea cu potențialii clienți. Altfel, există riscul să fi găsit o idee de care doar tu să fii îndrăgostit(ă) și, în realitate, să ai un număr redus de vânzări.
Și nu, nu e suficient să îți întrebi mama, tatăl, copilul, cei mai buni prieteni cum li se pare ideea ta. Mergi mai departe!
Uite cum: postează pe rețelele de socializare (Facebook, LinkedIn, Instagram) despre noua ta idee și roagă-ți urmăritorii să spună dacă le place sau nu. Încearcă, pe cât posibil, să obții un număr cât mai mare de păreri – pentru asta, apelează cu încredere la grupurile de Facebook, unde ai acces la o comunitate mai mare decât rețeaua ta de prieteni.
Atenție: nu este suficient să primești răspunsuri de tipul „Wow, ce faină e ideea ta!”, „Ce bine sună, aș cumpăra chiar două produse imediat după lansare!”
Pentru a te asigura că oamenii respectivi chiar ar fi dispuși să plătească pentru produsul/serviciul tău, îți recomand să mergi și mai departe. De pildă, le-ai putea solicita să-și introducă adresa de e-mail, pentru a se înscrie la prelansare sau chiar să cumpere de acum, la un preț redus, urmând să primească produsul/serviciul când este gata.
O altă metodă eficientă de validare a ideii este rularea unei campanii de Facebook Ads. Fii fără grijă: îți poți face bine treaba cu doar 200 de RON. Folosește Lead Ads pentru a testa dacă oamenii se înscriu pentru a afla mai multe informații despre ideea de produs/serviciu pe care vrei să-l lansezi.
BONUS: EXEMPLU APLICAT DE VALIDARE A IDEII
Echipa unui startup crede că ar fi o idee bună să creeze și să lanseze pe piață o nouă categorie de vitamine pentru alergători. Inițial, decide să creeze un landing page dedicat exclusiv acestui supliment, în care să includă informații despre ingrediente, beneficii, preț.
Dar în loc să ceară potențialilor clienți să cumpere acest nou produs (lucru care nu se poate întâmpla, din moment ce este încă în stadiul de idee), alege să-i informeze pe utilizatori că produsul nu este încă disponibil. Cu toate acestea, cei care doresc să-l cumpere își pot introduce datele de contact, pentru a fi informați primii când produsul va fi disponibil.
Compania investește 200 de lire sterline în trafic plătit, bazându-se pe următoarea idee: dacă minimum 5 oameni sunt realmente interesați de produs și își introduc datele de contact, înseamnă că produsul are potențial pe piață.
Din fericire, 8 persoane își exprimă interesul pentru produs, ceea ce îi confirmă companiei faptul că există interes pentru acest supliment.
Pentru a înțelege nevoile și preferințele celor 8 potențiali clienți, compania îi contactează și îi întreabă ce anume i-ar convinge să plătească pentru un astfel de produs. Totodată, prin această metodă de validare a ideii, firma își formează deja o bază de 8 clienți cărora poate să le vândă produsul în momentul lansării.
*Găsești exemplul în versiunea originală, precum și alte metode de testare a ideii de business, în acest articol al celor de la Hello Clicks.
În final, vreau să-ți amintesc că banilor le place rapiditatea! 💸
Dacă ai bifat pașii anteriori, poți începe să îți construiești afacerea. Îți recomand să nu aștepți până ai totul perfect. În realitate, perfecțiunea nu există.
Dacă ai validat ideea și s-a dovedit a fi una cu mare potențial, pregătește-te să lansezi o primă versiune a ofertei. Valorifică feedbackul primit de la primii clienți și îmbunătățește-ți oferta pe baza lui. Repetă procesul.
Un produs/serviciu valoros și profitabil nu este „perfect” din prima. Întotdeauna va fi loc de mai bine. Asta înseamnă evoluție.
Un pas spre lansarea afacerii tale, oricât de mic, valorează mult mai mult decât 1000 de idei pe care nu le-ai pus niciodată în practică.