Hai sa vorbim despre idei de afaceri profitabile pe care le poti incepe in 2022.
Pentru ca, indiferent cat de ok este locul tau de munca actual, tu esti unul din aceia care viseaza la mai mult.
Tu visezi ca intr-o zi vei gasi o idee de afaceri perfecta pentru tine, pe care sa o incepi lucrand in timpul liber si pe care sa o cresti pana cand iti permiti sa iti dai demisia si sa fii propriul tau sef.
Pentru tine, sa lucrezi pentru tine insuti, sa nu “dai raportul” nimanui si sa nu decida nimeni cati bani poti lua acasa in fiecare luna, este mai important decat un salariu lunar “stabil” (cat l-oi avea si pe acesta!).
La prima vedere, pare ca sa alegi calea antreprenoriatului este riscant, mai riscant decat sa fii angajatul altcuiva. Dar oare chiar asa este?
Studii ca acesta arata ca nu este chiar asa. Atunci cand decizi sa incepi o afacere, chiar si in timpul tau liber (asadar fara a-ti da demisia), ce faci este de fapt sa iti diversifici sursele de venit. Asta inseamna ca, daca iti pierzi locul de munca, nu va trebui sa traiesti din ajutorul de somaj si sa fii presat sa iti gasesti un alt job cat de repede.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca aceasta afacere “de timp liber” (sau “side business” cum ii zic vorbitorii de limba engleza) poate genera venituri mai mari decat salariul tau anual, ceea ce inseamna ca poti deveni antreprenor full time (daca iti doresti).
Dar cum gasesti IDEA de afaceri, acea idee care ti se potriveste cel mai bine?
Poate ca deja te-ai gandit la mai multe idei de afaceri mici pe care le-ai putea incepe, insa nu te poti hotari asupra directiei in care sa te indrepti.
Sunt aici ca sa te ajut! In acest articol iti voi prezenta 100 de idei de afaceri pe care aproape oricine le poate incepe astazi, cu investitii minime (sau chiar zero) si lucrand doar in timpul liber.
Cu oricare din afacerile prezentate poti sa faci cel putin o mie de euro pe luna, in plus fata de salariu. Asta inseamna douasprezece mii de euro pe an. Doar gandeste-te ce ai putea face cu acesti bani in plus:
- Poti face cateva vacante foarte frumoase cu familia
- Poti sa iti cumperi o masina cu banii jos
- Ii poti investi in educatia copiilor
- Poti sa dai avansul pentru o casa
- Poti sa economisesti pentru diverse scopuri
- Poti sa ii investesti inapoi in afacerea ta si sa iti cresti si mai mult profitul
Lista este impartita in categorii mari de interese, astfel incat din “cuprinsul” de mai jos poti merge direct la categoria care iti face mai mult cu ochiul.
Ok, acum hai sa vedem care sunt cele mai bune idei de afaceri pe care le poti incepe in 2021.
1. Idei de afaceri offline
Pentru o afacere offline (se mai numeste si afacere “brick-and-mortar”) iti trebuie un spatiu fizic unde iti desfasori activitatea si unde iti vinzi produsele sau serviciile.
Exemple de astfel de afaceri sunt: un restaurant, un magazin, o mica fabrica etc.
1.1. Magazin tip “Pop up” (magazin temporar):
Poti testa piata si face un mic profit fara sa inchirieze o locatie pe termen lung, prin organizarea unui magazin de tip pop-up: o locatie temporara unde iti vinzi produsele.
Iti poti muta magazinul pop-up in fiecare luna in alta parte a orasului sau chiar a tarii, pentru a testa diferite tipuri de clienti si a vedea cine cumpara si ce anume cumpara cu precadere. In acelasi timp, iti construiesti si brandul, pentru ca din ce in ce mai multi oameni afla de existenta ta.
Un magazin pop-up poate fi deschis in continuu timp de 1 luna, sau doar in timpul weekedurilor.
Cateva idei de locatii: o galerie comerciala (un mall, galeriile unui hypermarket etc.), o galerie de arta, un spatiu de evenimente, o cladire de birouri, o parte a unui alt magazin fizic (doar ai grija sa nu fiti competitori directi), o cafenea etc.
In acest articol din Business Insider sunt prezentate cateva exemple creative de pop-up stores (articolul este in limba engleza):
1.2. Street food: cart cu cafea/inghetata handmade sau cu un singur fel de mancare (burgeri, tacos, clatite, placinte, supe etc.)
De ce sa dai (multi) bani pe inchirierea unui spatiu cand poti cumpara o rulota la mana a doua sau sa inchiriezi una si sa beneficiezi de maximum de flexibilitate?
In timpul saptamanii te poti deplasa prin oras, in timp ce in weekenduri poti merge la un eveniment, targ, festival sau chiar petrecere privata
Exemplu: Sunday Bagels&Coffee din Bucuresti.
1.3. Microberarie artizanala
Consumul de bere din Romania urmeaza trendul european: creste incet, dar sigur, si se diversifica datorita aparitiei de noi tipuri de bere si noi gusturi.
Daca iti place berea si iti place sa “te murdaresti pe maini”, atunci aceasta poate fi o idee lucrativa de afaceri pentru tine.
Poti chiar incerca idei de retete diferite de ce exista pe piata, pentru a crea o piata noua (bere pentru femei, de exemplu, sau bere cu fructe sau cu aroma de ciocolata etc).
Aici poti citi un articole interesant despre piata berii artizanale din Romania.
1.4. Inchirierea unui spatiu
Poate detii sau ai inchiriat un spatiu pe care nu il folosesti tot timpul: un depozit, o galerie de arta, un studio de dans, un spatiu comercial, chiar un spatiu in aer liber (un teren pe marginea unui lac, sau langa o padure de exemplu).
Ai putea sa il oferi pentru inchiriere celor care cauta spatii unice pentru organizarea unui eveniment. Sau ai putea chiar tu sa organizezi evenimente in acest spatiu.
1.5. Depozit pentru magazinele online
Romanii sunt din ce in ce mai interesati sa faca cumparaturi direct de pe laptop, tableta sau telefon, ceea ce a rezultat intr-o crestere accelerata a comertului online in ultimii ani.
Partea logistica este esentiala in orice magazin online – pentru maximum de eficienta, trebuie mentinut un anumit nivel al stocurilor. Ca atare, aceste afaceri au nevoie de spatiu de depozitare.
Daca ai un spatiu adecvat, il poti inchiria (si nu trebuie sa fie unul foarte mare, poti luca cu magazine online mai mici).
2. Idei de afaceri in agricultura:
2.1. Inchiriere teren / Cultivarea pomilor fructiferi sau ornamentali
Daca ai mostenit livada bunicilor sau ai cumparat o bucata de pamant care sta neutilizata (“doar pana strang bani sa imi fac o casa”), o poti fructifica.
Poti inchiria terenul unei firme care vinde plante pentru amenajarea gradinilor. Exista astfel de firme langa toate orasele mari din tara si ele sunt mereu in cautare de teren pentru a planta arbusti pe care apoi sa ii vanda.
2.2. Cultivarea lavandei
Lavanda mai este numita si “aurul mov” al agriculturii, pentru ca profiturile care se pot obtine in urma acestor culturi sunt relativ mari in comparatie cu sumele investite. Mai mult decat atat, lavanda se preteaza foarte bine pentru cei care nu dispun de suprafete mari de teren.
Poti vinde lavanda ca materie prima, aceasta fiind foarte cautata in industria cosmetica si a uleiurilor volatile, sau o poti valorifica chiar tu.
Pe langa veniturile obtinute din vanzarea recoltei de lavanda, poti gasi idei creative de a obtine venituri din activitati conexe, cum ar fi:
- organizarea de cursuri de crestere a lavandei, de pregatire a sapunului sau siropului de lavanda sau
- organizarea unor diverse evenimente in gradina de lavanda, in perioada de inflorire (ziua portilor deschise/ festivalul lavandei, concert de jazz, ședințe foto profesionale)
Exemple:
Aici poti vedea un exemplu de astfel de afacere, din judetul Cluj: https://lavanda-lola.ro/
Iar aici poti citi mai multe despre 10 alte afaceri romanesti create in jurul lavandei.
2.3. Cultivarea zmeurei
Zmeura se situeaza in varful topului celor mai profitabile culturi in anul 2020 si asta pentru ca da productii mari la hectar fara mari batai de cap si are un pret de vanzare foarte bun.
Pentru maximum de profit, o poti vinde chiar tu, direct consumatorilor finali: prietenilor si colegilor de lucru, intr-o piata sau o poti livra la domiciliu pe baza unei comenzi prealabile.
Aici poti citi povestea unui antreprenor din Iasi care a renuntat la viata de multinationala si si-a deschis o afacere cu fructe de padure in satul natal: A lasat multinationala pentru o afacere cu fructe de padure
2.4. Cultivarea plantelor medicinale
Conform celor de la Agrointel.ro, afacerea cu plante medicinale cunoaște o nouă eră în care numărul celor care caută tratamente naturale este în creștere.
Cu o climă temperată, România este locul în care astfel de plante vindecătoare pot fi cultivate pe suprafețe extinse, iar profitul este asigurat de o valorificare inteligentă a recoltei.
Din punctul de vedere al profitabilitatii, se pare ca in top se afla catina, urmate de castravele amar (e prima data cand aflu de aceasta planta!), soc si menta.
Nu am gasit statistici recente, ultimele estimari sunt la nivelul anului 2016, cand valoarea pietei plantelor medicinale din Romania era de un miliard de euro!
Iata un exemplu bun in acest sens: Un roman din Mures care exporta ceaiuri medicinale in America si le vinde pe Amazon
Iar aici poti citi un articol interesant despre potentialul unei astfel de afaceri: Romania a devenit furnizorul principal de plante medicinale in Europa
2.5. Cultivare de legume si fructe (preferabil bio) cu livrare la domiciliu
Modelul e simplu: eu cultiv in gradina mea diverse legume, fructe, plante aromatice si medicinale, cat mai natural / bio (fara pesticide, ingrasaminte artificiale, insecticide) si tu te abonezi la un cos saptamanal in care vei primi cam ce se face in gradina mea in perioada respectiva.
Se pot face si abonamente lunare/sezoniere, ceea ce asigura profitul cultivatorului pe toata perioada recoltarii.
Iata un articol unde poti vedea cateva exemple de astfel de microferme (bio): Profitul dintr-un cos de legume bio
2.6. Creșterea caprelor
În ultimii ani produsele din lapte de capră au câştigat din ce în ce mai mult teren. Întrucât laptele de capră este considerat a fi mult mai sănătos decât cel de vacă şi asemănător la compoziţie şi gust cu laptele matern, multe mame preferă acest tip de lapte pentru copiii lor.
De ce să nu il cumpere chiar de la tine?
Caprele nu sunt pretenţioase la mâncare şi nu sunt nici greu de întreţinut. Nu trebuie să ai neapărat o fermă cu sute de animale ca să ai succes. Poţi începe cu un teren mic şi câteva capre – trebuie doar să le asiguri apă, mâncare şi protecţie împotriva ploii.
De pe internet poţi cumpăra cărţi cu sfaturi despre creşterea caprelor sau te poti înscrie în comunităţile crescătorilor de capre de pe reţelele de socializare. Iata chiar aici un astfel de grup, pe Facebook: Crescatori De Capre Din Romania
Iar acest filmulet puteti vedea mai multe despre o ferma de capre din judetul Buzau:
2.7. Cresterea pasarilor (bio) si livrare de produse alimentare la domiciliu:
Cresterea interesului pentru sanatate si produse alimentare de calitate, fac ca orasenii sa caute surse de aprovizionare cat mai “curate”.
Pe langa legume si fructe, au aparut si mici afaceri care cresc pasari si animale (in aer curat, cu hrana exclusiv naturala, intr-un ritm de crestere natural) si valorifica produsele acestora (oua, produse lactate, carne) pe baza de comanda prealabila.
Unele ferme au chiar si camere live de unde transmit in permanenta imagini, oferind astfel o transparenta maxima in ceea ce priveste metodele de crestere folosite.
Un exemplu bun este micro ferma Ograda Verde, din Breaza: http://www.ogradaverde.ro/
2.8. Îngrijește spațiile verzi, gradini
Dacă nu îţi place munca de birou, preferi activităţile în aer liber şi mai ai şi putin simţ artistic, poţi începe o afacere în domeniul peisagistic.
Tot mai mulţi oameni au dat apartamentele închise şi sobre pe case la ţară sau la marginea oraşului, cu terenuri generoase, de care nu au timp să se îngrijească: trebuie tuns gazonul, toaletaţi copacii, plantate flori, amenajate alei şi multe alte lucruri.
Si aici intervii tu. Poţi încheia contracte ocazionale sau să faci întelegeri pe termen lung. Şi dacă omul este mulţumit, sigur te va recomanda şi vecinilor sau cunoscuţilor.
Pentru o astfel de afacere este necesar să ai un minim de unelte: foarfeci bune pentru crengi, un set de unelte pentru grădină şi o maşina de tuns gazonul.
Pentru un plus de inspiraţie, îţi poţi cumpăra câteva cărţi de specialitate sau poţi urmări paginile de internet-blogurile celor care se ocupă mai de mult timp cu asta.
3.Idei de afaceri daca iti place sa scrii
3.1. Scrie si publica carti
Cu toate ca piata de carte in Romania este in crestere, suntem inca pe ultimul loc in ceea ce priveste consumul de carte. In plus, daca colaborezi cu o editura, grosul banilor castigati se duc catre aceasta, iar tu ramai cu drepturi de autor de aproximativ 8%.
In acelasi timp, stim ca Amazon vinde 400 de milioane de e-books pe an doar in S.U.A.! Concluzia e logica: cel mai eficient este sa iti publici cartile singur, cu ajutorul internetului.
Poti sa publici in format Kindle pe Amazon, in limba romana si/sau engleza. Chiar ieri citeam pe un forum un comentariu al unui roman emigrat in SUA care se plangea ca nu gaseste carti in limba romana in magazinul Kindle!
Asadar, potential exista: daca iti place sa scrii, poti face bani frumosi din asta, chiar daca nu ai experienta in acest domeniu.
Iata doar cateva idei de carti pe care le poti publica:
- carti pentru copii: de colorat, cu activitati diverse, povesti sau poezii, sau in care explici un concept pe intelesul lor.
- carti de colorat pt adulti
- fictiune
- non-fictiune: pe o tema care te pasioneaza sau pe care o stapanesti foarte bine (poate fi orice, de la arta si fizica la carti de afaceri sau motivationale)
- retete culinare
- biografii, memorii
Aici poti vedea cateva exemple de carti in limba romana care se vand deja pe Amazon .
3.2. Fii scriitorul din umbra
Daca perpectiva de a-ti lansa si promova propriile carti nu te incanta, poti sa scrii carti pentru altcineva, care e prea ocupat sa o faca singur. Conceptul se numeste “ghostwriting” si se aplica tuturor tipurilor de carti enumerate la punctul anterior.
Pe masura ce castigi experienta ca si ghostwriter, poti face bani frumosi (cunosc oameni care factureaza intre 5 si 10 mii de euro pentru a scrie o singura carte).
4. Idei de afaceri daca iti plac animalele de companie
4.1. Ingrijirea animalelor in lipsa stapanilor
Romanii care au animale de companie si calatoresc fara ele (de voie sau de nevoie), au nevoie sa le stie in siguranta pe toata perioada deplasarii lor. Cateodata pot apela la o ruda sau la un prieten, dar alte ori nu au nici o solutie.
Aici intervii tu: poti vizita zilnic animalul lasat acasa, il poti hrani, plimba, duce la veterinar daca e cazul. Daca ai un spatiu potrivit, poti chiar oferi servicii de “hotel” pentru mai micii (sau mai marii) patrupezi.
Iata un articol care vorbeste despre succesul unor astfel de afaceri: Hotelurile pentru animale rezervate din septembrie
4.2. Îngrijirea animalelor la domiciliu
Cateii, pisicile, hamsterii, perusii – cu totii aduc multa bucurie in sufletul stapanilor lor. Nu e de mirare, deci, ca ingrijirea animalelor de companie este o nisa infloritoare, incluzand hrana speciala, ingrijire, produse cosmetice, jucarii, medicamente etc.
O idee de afaceri buna poate fi sa oferi servicii de toaletare la domiciliu: animalutul e mai relaxat in mediul sau, stapanul nu mai sta pe drumuri, tu faci un ban cinstit – toata lumea castiga.
Iata un exemplu concret, daca vrei sa te inspiri: https://royalpetspa.ro/
5. Idei de afaceri daca iti plac copiii:
5.1. Babysitter de urgenta
Multi parintii sunt in situatia in care nu au cu cine isi lasa copiii pentru un interval scurt de timp – iata o idee buna pentru o afacere: babysitter de urgenta!
Daca iti plac copiii si le intelegi nevoile esti candidatul ideal, in plus castigi experienta pentru viitor. Sunt agentii care angajeaza si recomanda persoane pentru astfel de situatii si poti castiga niste banuti frumosi fara prea mare efort.
5.2. Grădiniță particulară
Dupa “acasa”, gradinita este urmatorul loc de formare al celor mici. Poti da si tu o mana de ajutor la educarea copiilor si poti castiga si bani din asta.
Pe piata este loc si pentru gradinita ta, mai ales daca o amenajezi intr-un cartier nou, in care nu sunt foarte multe optiuni. Inainte sa dai drumul afacerii, asigura-te ca indeplinesti toate conditiile impuse (printre care conditii bune de igiena si asistenta medicala).
5.3. After-school
Conceptul este asemanator gradinitei private (in sensul ca se desfasoara intr-un mediu privat, care trebuie sa indeplineasca anumite conditii).
Cu un pic de efort sa le asiguri celor mici tot ce au nevoie, castigurile pot fi foarte multumitoare, avand in vedere cererea care in unele orase/cartiere depaseste oferta.
5.4. Tabere pt copii
Vara balaceala la mare, iarna schiat la munte sau tabere educative – daca nu dispui de logistica necesara pentru organizare, poti intermedia organizarea de tabere pentru copii, colaborand contra unor comisioane cu agentii de turism sau propietari de pensiuni.
5.5. Cursuri diverse pentru copii
Copiii sunt dornici sa invete, iar parintii sunt dornici sa le umple timpul cu activitati interesante.
Cursuri de limbi straine, de dans, de gatit, de scriere creativa sau de robotica – iata doar cateva idei pentru o afacere din care poti castiga foarte bine.
6. Idei De Afaceri Tip “Coaching”
Denumirea de coaching este preluata din sport (coach) si inseamna antrenor. In ultimii ani, industria de coaching a cunoscut o crestere accentuata, ceea ce constituie o oportunitate semnificativa.
6.1. Coaching Pentru Cariera
In jurul nostru sunt multi oameni care au diverse nemultumiri legate de cariera lor. Fie ca au un blocaj la locul de munca si nu stiu cum sa-l depaseasca (legat de sefi, de colegi sau de sarcinile pe care le au de indeplinit), fie vor sa faca schimbari in cariera si nu stiu cum sa abordeze situatia.
In calitate de coach de cariera analizezi impreuna cu ei problemele de care se lovesc si ii ghidezi in depasirea lor.
6.2. Business coach
Nu intotdeauna lucrurile merg bine in desfasurarea unei afaceri. Lipsa de experienta a celor care conduc o afacere poate duce la probleme financiare si la blocarea unor proiecte importante.
Un business coach poate asista un om de afaceri sau o organizatie in depasirea unor dificultati punctuale si imbunatatirea performantei.
Am stat de vorba cu Georgeta Dendrino, Executive Coach si Managing Director al companiei Interact (una dintre cele mai importante companii de training din Romania) si am intrebat-o ce face, mai exact, un coach. Iata ce mi-a spus:
” Interventiile unui coach pot fi in zona de organizatie, echipa sau individ. Prin coaching, putem sustine oamenii sa se cunoasca mai bine pe ei insisi, sa creeze echipe si organizatii mai bune.
Un coach care lucreaza in zona de business are, pe langa pregatirea de coach, si experienta de lucru cu organizatiile. Daca ai experienta, poti deveni coach de business. Daca esti coach si nu ai experienta de business, este mai greu, nu ai credibilitate; inca, as spune, pentru ca, desigur, si experienta vine cu timpul si cu expunerea la diverse situatii.”
In ceea ce priveste pregatirea pentru a deveni coach, Georgeta recomanda scoala de doi ani de la Insead, Executive Master in Coaching and Consulting for Change. Iata de ce: “Oamenii cauta scurtaturi in ultima vreme. Insa, cand e vorba de a sustine dezvoltarea altora, a organizatiilor, mi-ar placea sa luam mai in serios propria dezvoltare.”
6.3. Life coach
Oamenii care apeleaza la un life coach o fac pentru ca au nevoie de ajutor pentru a isi indeplini anumite obiective.
Industria de coaching nu este suficient de reglementata, ceea ce este problematic, deoarece teoretic orice poate deveni, peste noapte, “coach”. Insa daca nu ai uneltele si tehnicile potrivite pentru a-I ajuta clientii tai sa-si rezolve problemele, nu vei rezista prea mult in acest domeniu.
Asa ca iti recomand sa parcurgi un program de coaching autorizat, in urma caruia vei obtine o certificare.
6.4. Coach in sfera relatiilor (Relationships coach /dating coach)
Cu totii ne dorim sa avem relatii armonioase cu cei din jur. Un coach de relatii te poate ajuta sa obtii acest lucru: relatii mai bune cu copiii, partenerul/partenera, cu prietenii.
Sedintele de coaching se pot desfasura fata in fata intr-o locatie confortabila (terasa, cafenea, parc) sau online (pe Whatsapp, Skype, Zoom etc.)
7. Idei De Afaceri – Cursuri online
Conform Reuters, industria globala de e-learning (cursuri online) va atinge anul acesta pragul de 275 miliarde de dolari! Aceasta inseamna ca piata cursurilor online este astazi una dintre cele care cunoaste cea mai mare crestere.
Daca esti pasionat de un anumit subiect, ai anumire cunostinte sau o experinta specifica intr-un domeniu, poti vinde un curs online.
7.1. Cursuri de vorbit in public (Public speaking)
De cand te stii, esti un vorbaret. Esti sociabil, iti place sa vorbesti si gasesti subiecte comune cu orice partener de vorba. De ce nu ai face din treaba asta o afacere, invatandu-i si pe altii cum sa vorbesca in public?
Astfel ii poti ajuta pe cei mai timizi sau care au “trac de scena” atunci cand trebuie sa vorbeasca in fata mai multor oameni.
Poti organiza cursuri on-line sau poti oferi sedinte de consultanta pe teme cum ar fi: tinuta in public, gesturi, mimica, dictie, tot ceea ce crezi ca i-ar putea ajuta pe cei mai putin curajosi la capitolul “vorbit in public”.
7.2. Formare de Coaching
Un “coach” este un “antrenor” care ii invata pe altii cum sa isi inteleaga si sa-si rezolve problemele in sfera relatiilor (viata, familie, dating), afacerilor sau carierei.
In functie de cunostintele si experienta pe care le ai in domeniul coachingului, poti organiza un program prin care sa ii ajuti pe altii sa devina coach.
7.3. Cursuri de gatit
Internetul este plin de site-uri si bloguri culinare, dar daca ai un talent special in domeniul gatitului, cu siguranta il poti transforma intr-o mica afacere.
Studiaza putin concurenta si alege o nisa mai putin exploatata: preparate rapide, retete din caietul bunicii tale, produse de patiserie raw-vegan sau orice altceva ce crezi ca ti-ar putea asigura un loc pe piata.
7.4. Cursuri creative pt adulti sau copii
Te pricepi la desenat, cusut, construit sau decorat camere? Ai tot ce iti trebuie ca sa faci o afacere din asta!
Copiii sunt mereu dornici sa invete ceva nou, dar si printre adulti vei gasi dornici sa invete sa reconditioneze mobila, sa cultive plante aromatice, sa ingrijeasca gradina de flori sau sa faca obiecte de décor din materiale reciclate.
Poti organiza cursurile online sau intr-o anumita locatie (poti inchiria o camera intr-o cafenea, spre exemplu, pentru cateva ore).
8. Idei De Afaceri Daca Ai Experienta / Cunostinte Specifice – Servicii De Consultanta
Esti o persoana dinamica, iti place sa ii ajuti pe colegi la task-urile care le pun probleme, iar laptopul si telefonul sunt parte din viata ta? Am o veste buna: iti poti folosi aceste calitati pentru a pune pe picioare o mica afacere in domeniul consultantei.
Poti invata singur diverse strategii de marketing online (rularea de reclame platite pe Facebook, SEO, Goole ads, folosirea platformelor de social media etc.) si ulerior sa iti vinzi cunostintele sub forma de consultanta.
In ziua de astazi, putini oameni stiu sa isi gestioneze banii astfel incat sa le ajunga pentu (aproape orice) isi propun. Daca ai cunostinte in domeniul financiar, ii poti ajuta sa isi faca planuri de cheltuieli lunare sau trimestriale si sa respecte aceste planuri. Oferi astfel consultanta financiara.
Tot pe aceasta linie poti castiga bani frumosi din consultanta oferita celor care sunt la inceput de drum cu afacerea proprie: de la pasii pentru infiintarea firmei pana la strategii de marketing sau ecommerce – subiectele pe care le poti aborda sunt foarte diverse.
9. Idei De Afaceri Daca Iti Place Arta – Dealer obiecte de arta
Daca iti plac obiectele de arta si adori sa colinzi magazinele si targurile de antichitati pentru a descoperi cele mai interesante obiecte si te pricepi putin si la vanzari, de ce sa nu transformi aceasta pasiune intr-o afacere?
Obiectele salvate din targurile de vechituri sau din magazilele de tip anticariat isi pot gasi stapani noi, iar tu te alegi cu profitul. Poti vinde produsele pe retelele de socializare sau prin intermediul site-urilor de anunturi gratuite.
10. Idei De Afaceri Tip DIY (Do-it-yourself / Obiecte lucrate manual)
Confecționarea de decorațiuni și ornamente, de cosmetice handmade (creme, sapunuri), jucarii din lemn sau crosetate, bijuterii handmade , lenjerii de pat sau perdele – toate sunt idei foarte bune din care poti castiga niste bani in plus.
De ce sa nu profiti de faptul ca, intr-o lume a automatizarii si a prelucrarii excesive, se cauta produsele facute in casa, handmade, care le amintesc oamenilor de copilarie, casa parinteasca sau pur si simplu, le dau o stare de bine atunci cand le folosesc?
Decoratiunile de Craciun de Paste sau pentru diferite ocazii (aniversari, nunti, botezuri) sunt din ce in ce mai cautate. Fie ca sunt obiecte vestimentare (tricouri personalizate cu diverse nume si date), rame foto sau obiecte mici de mobila restaurate si decorate in ton cu sezonul, cu siguranta vei gasi usor clienti, cu minim de efort.
Nu ai nevoie de spatii mari (poti lucra acasa) sau de aparaturi sofisticate.
Vanzarea o poti face prin metodele clasice (face to face), prin intermediul retelelor de socializare (exista grupuri de Facebook unde iti poti promova produsele) sau pe platforme specializate ca:
- Etsy – platforma romaneasca: https://www.etsy.com/market/romania
- Bresloo – unde vand toti mesterii buni din Romania: https://www.breslo.ro/
Iata si un exemplu al unui brand romanesc de bijuterii, inceput din pasiune: Albastru De Ileana (by Andreea Poparlan)
11. Idei De Afaceri In Domeniul Educatiei Pentru Copii
In 2020 am fost cu totii afectati de restrictiile impuse de pandemie, iar educatia a fost trasa pe dreapta. Parintii au intampinat dificultati in a le asigura celor mici educatia de care au nevoie sau in a-i tine, pur si simplu, ocupati.
Afacerile din sfera educatiei pentru copii au avut de castigat, in masura in care au stiut ce si sum sa se promoveze.
Insa, dincolo de ce s-a intamplat in anul 2020, iti poti dezvolta o mica afacere, in domeniul educatiei pentru copii. Iata cateva idei:
11.1. Cursuri de pregatire suplimentara (meditatii)
Construiesti o baza de date cu diversi profesori, promovezi servicii de meditatii (online sau offline), iar apoi sa faci “matching” intre nevoile de meditatii ale clientilor tai (parinti) cu profesorii din baza ta de date.
Nu iti trebuie aprobari, pentru ca nu este o educatie formala (tip scoala), sunt meditatii private.
11.2. Cursuri online pentru copii
Creezi cursuri online, preinregistrate (pe ce subiect vrei si poti), apoi le vinzi pe platforme specializate, sau pe propriul tau website:
- Udemy.com(platesti un comision din vanzari catre Udemy si ei se ocupa de promovarea cursului tau)
- Teachable.com sau www.Thinkific.com (platforme pentru gazduirea de cursuri online; nu iti iau comision, platesti doar un fee lunar pentru acces la platforma lor, dar te ocupi singur de promovare).
Poti sustine cursuri online live (private – pentru cate un singur elev sau in grupuri de 5-6 elevi) sau preinregistrate, pentru diverse materii (la care te pricepi, evident – romana, matematica, limbi straine), pentru arte (diverse instrumente, dans, lectii de muzica) sau pe orice alt subiect (de exemplu: cum sa incepi un canal de YouTube, cum sa faci creatie grafica, cum sa scrii o poveste etc.)
Ii poti invata pe cei mici cum sa foloseasca mai eficient computerul. Iar pentru timpul liber, poti preda lectii despre cum se realizeaza si editeaza fotografii perfecte cu telefonul sau cum se pot confectiona diverse obiecte.
12. Idei De Afaceri Tip E-commerce – pe o platforma specializata
Intr-o piata romaneasca de e-commerce de cateva miliarde de euro, sigur ai si tu un loc. Trebuie sa studiezi bine piata pentru a descoperi ce platforma se potriveste cel mai bine afacerii tale: E-bay, Emag, Amazon etc, in functie de complexitatea magazinului online pe care vrei sa il deschizi, dar si de resursele tehnice de care dispui.
Dropshipping -ul si revânzarea de produse în magazine online sunt alte doua optiuni pe care sa le iei in calcul ca sa pornesti o afacere in ecommerce.
13. Idei De Afaceri De Tip E-commerce – pe platforma proprie
Daca vrei sa iti deschizi un magazin online si sa ai control total asupra lui, poti vinde pe platforma proprie.
Un magazin online este mai ieftin si mai usor de organizat decat unul fizic. Trebuie sa fii insa mereu cu ochii pe el – sa actualizezi stocurile si sa tii evidenta comenzilor si a livrarilor. Dar partea buna este ca nu iti trebuie neaparat un birou – poti face asta de pe un telefon bun sau de pe laptop, in timp ce iti bei cafeaua sau ceaiul pe terasa.
Iata cateva idei de magazine online:
- Anticariat
- Articole pentru gravide
- Articole pentru copii
- Jucarii educative sin materiale naturale
- Magazin de reduceri (tip outlet)
- Haine second hand vintage
- Jucarii second hand, DVD, jocuri
- Magazin online de piese auto second hand
- Magazin cu articole pentru animale de companie
- Magazin de lumanri aromate si uleiuri esentiale pentru aromoterapie
- Librărie online
- Vânzarea de articole pentru hobby-uri (pescuit sportiv, prepararea produselor cosmetice etc.)
- Lansează-ți propria linie de îmbrăcăminte sau accesorii (exemplu: sosete, cravate, genti)
14. Idei De Afaceri – Freelancer
Programul de 8 ore la birou, 5 zile pe saptamana (uneori 6) nu este pentru toata lumea. Unii considera acest program normal, o structura dupa care isi pot crea o rutina fara complicatii (birou-acasa, birou-cumparaturi-acasa, weekend si reload de luni).
Daca poate ca tu te numeri printre cei care s-au saturat de “ucigatorul” program 8-17 sau 9-18 care nu te lasa sa faci altceva in timpul zilei. Si atunci, ce e de facut?
O solutie simpla poate fi sa devii freelancer. Dar inainte sa-ti dai demisia si sa incepi sa castigi bani pe cont propriu, este necesar sa studiezi putin acest domeniu, mai ales daca esti incepator si nu stii de unde sa pornesti.
Fa-ti o baza de date cu site-urile unde te poti inscrie ca frelancer si documenteaza-te despre cum sa te organizezi in noua cariera, astfel incat sa stii cum sa iti vinzi proiectele si sa obtii si profit din asta.
Daca te pricepi la scris, poti documenta si redacta articole pentru diverse publicatii (on-line sau print), poti ajuta la crearea de cataloage sau manuale de instructiuni pentru diverse produse.
Poti administra pagini de social media sau poti oferi servicii de contabilitate pentru una sau mai multe firme.
Specialistii in IT si programare pot lucra usor ca freelancer, avand nevoie doar de un laptop si o conexiune la internet. Majoritatea “depanarilor” in acest domeniu se pot face de la distanta, prin conexiunile gen “team-viewer”.
Poti studia domeniile cele mai cerute pe platforme precum Freelancer.com, UpWork sau Fiverr.com
15. Idei De Afaceri – Inchirieri jucarii si jocuri
Varietatea jucariilor si a produselor gonflabile existente pe piata (corturi, tobogane, piscine) poate transforma orice petrecere intr-una de neuitat, fie ca este pentru copii sau pentru adulti. Dar aceste obiecte sunt voluminoase si necesita destul spatiu de depozitare si, in plus, oamenilor le este mai ieftin sa le inchiriezie decat sa le cumpere.
Pentru aceasta afacere ai nevoie de o investitie initiala in cateva jucarii/produse gonflabile, o pompa pentru umflat/desumflat si de un spatiu unde sa depozitezi aceste produse. Poate sa fie o debara sau o baraca (daca stai la curte).
Cand nu inchiriezi jucariile la petreceri, le poti instala in parcuri.
16. Idei De Afaceri Daca Te Pricepi La Crearea De Continut
Experinta in domeniul comunicarii si pasiunea pentru a impartasi ideile tale cu altii (prin continut scris, audio sau video) iti pot asigura venituri suplimentare sau chiar o noua cariera.
Poti crea un blog/vlog depsre subiecte care te pasioneaza, poti scrie articole pentru publicatii online sau chiar iti poti infiinta propria publicatie online. Convinge apoi cateva firme sa cumpere publicitate pe site-ul/pagina ta si ti-ai asigurat niste bani in plus.
17. Idei De Afaceri In Care Nici Nu Trebuie Sa Ai Propriul Produs – Marketing de afiliere (affiliate marketing)
Un laptop, o conexiune buna la internet, cateva ore de lucru pe zi si multa pasiune – daca le ai pe acestea, ai tot ce iti trebuie pentru a incepe sa castigi bani din marketing de afiliere.
Poti castiga bani din colaborari cu branduri de succes, iti gestionezi singur timpul de lucru si iti stabilesti singur targetul pe care vrei sa-l atingi.
Poti intermedia vanzarea de produse cosmetice, carti, servicii, practic orice se poate vinde.
18. Idei De Afaceri In Domeniul Food (Daca Te Pasioneaza Tot Ceea Ce Tine De Mancare)
Daca te pasioneaza gatitul si de abia astepti weekendul pentru a incerca o reteta noua, poate ar trebui sa te gandesti cum iti poti monetiza aceasta pasiune.
18.1. Firmă de catering nisata
Pentru a avea succes rapid cu o firma de catering, recomandarea mea este sa iti gasesti acel ceva prin care sa te diferentieze imediat de competitie. Te poti axa doar pe mancare vegana sau vegetariana, doar pe deserturi (sanatoase), sau poti alege o anumita tematica (mancare asiatica, mediteraneeana, traditional romaneasca etc.)
18.2. Restaurant de nisa / concept diferit
Un mic restaurant iti poate aduce, pe langa satisfactia de a face ce iti place, venituri frumoase, mai ales daca te axezi pe o nisa unde nu e concurenta prea mare in zona in care locuiesti: meniuri vegetariene, vegane, mancare fara gluten, mancare chinezeasca sau de tip fast-food. Ca varietate, poti organiza zile cu meniuri speciale si poti face si livrari la domiciliu / birou.
18.3. Dulciuri facute in casa
Este una dintre cele mai bune afaceri pe care ti le poti dori: placinte, cozonaci, prajituri de tot felul. Daca iti place sa le faci, de ce sa nu castigi din asta?
Tine cont sa folosesti numai produse de calitate, pentru ca seriozitatea si gustul “ca la mama acasa” sunt foarte importante pentru clienti.
Perioada sarbatorilor (Paste, Craciun, Anul Nou), dar si nuntile, botezurile si aniversarile sunt ocazia sa te afirmi cu produse care sa aduca zambetul pe buzele clientilor tai.
18.4. Deschide-ți o brutărie
Faina, apa, drojdie, sare – aceasta poate fie reteta succesului tau. Daca ai o casa la tara, iti poti face un cuptor unde sa produci diverse retete de paine – cu seminte, neagra, integrala cu maia, paine impletita, chifle, lipii.
Incepi cu cantitati mici pentru prieteni si vecini si apoi te poti aventureza si catre alti clienti.
18.5. Deschide o covrigărie
Chiar daca piata este incarcata de covrigarii, sigur ai si tu partea ta de castig. Gaseste un spatiu de inchiriat intr-o zona aglomerata, acceseaza o franciza de la marile covrigarii si esti gata de drum.
O sa fii aprovizionat cu materii prime, ai deja reteta lor de succes si nu ai nevoie de mult personal.
Daca vrei sa faci afacerea pe cont propriu, iti trebuie un cuptor bun si reteta perfecta cu care sa cuceresti piata (covrigi traditionali dintr-o anumita zona: de exemplu, covrigii din Campulung-Arges sunt foarte iubiti in tot judetul).
18.6. Înființează un local specializat în vinuri (wine bar)
Un wine bar este altceva decat clasicele restaurante sau baruri – le ofera clientilor tai o experienta diferita. Poti inchiria un spatiu sau poti organiza un wine bar la tine acasa, intr-un beci pe care sa-l transformi in crama.
Fa contracte cu cramele locale pentru aprovizionari cu vinuri deosebite, cumpara pahare de calitate si combina desgustarile de vin cu niste bucate potrivite: platouri cu branzeturi, mezeluri sau vegetariene.
18.7. Bucatar la domiciliu
Vrei sa lucrezi de acasa si iti place sa gatesti? Tot mai multe persoane nu mai au timp sa gateasca, dar vor sa simta gustul de mancare gatita in casa. Raspunsul: apeleaza la gospodinele cu mai mult timp si pasiune pentru gatit.
Iata o buna idee de afacere. Incepe cu comenzi de la prieteni, apoi roaga-i sa te recomande.
Asigura-te ca folosesti ingrediente de calitate – asigura-ti surse bune de legume, fructe, carne in piete sau in magazinele locale.
19. Idei De Afaceri cu Specific Online
19.1. Cumpără și vinde domenii online
Aceasta idee de afacere este pentru cei carora le place sa studieze piata de afaceri si tendintele de dezvoltare. La fel ca la bursa, trebuie sa speculezi momentul potrivit sa cumperi si sa vinzi domeniile online, dar si sa cumperi nume de domenii despre care crezi ca la un moment dat are potential de dezvoltare.
Cu intuitia potrivita, poti castiga intre cateva zeci de euro pana la cateva sute sau chiar mii.
19.2. Completarea de chestionare online
Completarea de chestionare este in general plictisitoare. Dar ce zici daca ai castiga niste bani de pe urma catorva clicuri de mouse?
Sunt zeci de site-uri care ofera bani daca petreci cateva ore zilnic completand chestionare on-line. Inainte de a te implica, citeste rewieuri despre site-urile respective, ca sa te asiguri ca nu muncesti degeaba.
19.3. Cumpără un website existent
Dispui de o suma de bani, si vrei sa ai afacerea ta, dar nu vrei sa incepi de la zero? Cauta mici afaceri online, pe care sa le cumperi si sa le dezvolti cu ideile proprii. Poti pastra si dezvolta site-ul in beneficiul tau sau il poti vinde mai departe, apoi sa cumperi alt site pe care sa-l dezvolti.
19.4. Agent de vanzari pentru programe online (high ticket seller)
Poti castiga bani buni vorbind cu potentialii clienti ai unui program sau serviciu scump (peste 2,000 USD) si convingand-ui sa cumpere. In schimb primesti un comision din valoarea fiecarei vanzari (care poate merge pana la 30%).
19.5. Tester sau Reviewer
Desi in Romania, meseria de tester sau reviewer este practicata mai mult de vedete autohtone, numite influenceri, oricine poate castiga din asta. Totul depinde de talentul tau de a convinge firmele sa iti incredinteze produse spre testare, dar si de marimea audientei pe care o ai in social media.
19.6. Podcast
Podcastul are în general o temă și un format (1-2 moderatori cu sau fără invitați, interviu, reportaj etc.). Fiecare episod este preînregistrat și poate fi accesat oricând.
Poti realiza un podcast la tine acasa, iti trebuie cateva echipamente simple (un microfon mai performant) si te poti face cunoscut prin platformele de socializare.
Monetizezi promovand diverse produse / servicii sau branduri in timpul fiecarui episod.
20. Idei De Afaceri – Prestari servicii
20.1. Organizare evenimente (nunti, petreceri copii, conferinte)
Programul aglomerat si lipsa de experienta sunt principalul motiv pentru care lumea apeleaza la organizatorii de evenimente pentru a pune la punct petrecerile de nunta/botez/petreceri aniversare, targuri/expozitii, conferinte sau diverse evenimente corporative.
O buna capacitate de organizare, o agenda plina cu diverse contacte (restaurante, florarii, saloane de cosmetice), imaginatia bogata si capacitatea de a te descurca in conditii de stres te pot ajuta sa pui la punct o afacere din care castigi binisor.
20.2. Servicii de promovare online (SEO, social media, reclame platite)
In ziua de azi, succesul unei afaceri depinde in mare masura de modul in care iti faci afacerea cunoscuta pe internet. Nu este suficient sa creezi un website si sa il lansezi – trebuie sa te asiguri ca ai un continut bine realizat si bine pozitionat in topul cautarilor pe internet.
Trebuie sa ai continut care sa rezoneze cu audienta ta tinta si sa ii transforme in cumparatori. Asadar, orice afacere are nevoie de servicii de marketing online.
20.3. Servicii de mentenanta IT
In ziua de azi, majoritatea afacerilor se bazeaza pe calculatoare. De asemenea, in orice casa exista cel putin un calculator sau un laptop sau o tableta si nu toata lumea stie sa rezolve problemele care apar in timp.
Mentenanta software se poate realiza si de la distanta, nefiind nevoie de deplasare la sediul sau domiciliul clientului.
20.4. Servicii de reparatii echipamente IT (laptopuri, tablete, telefoane)
Daca iti place partea hardware din domeniul IT si ai cunostintele necesare, o idee buna de afacere este infiintarea unui service IT la domiciliu.
Te poti deplasa la domiciliul clientului sau sa il chemi pe el sa iti aduca produsul defect. Daca ai un “caz” cu un laptop mai dificil sau o tableta mai noua, gasesti pe YouTube tutoriale care te ajuta sa le depanezi.
Pe langa clientii pe care ii gasesti in urma anunturilor postate pe site-uri de specialitate, poti colabora in regim de freelancer cu diferite firme care au nevoie de depanari ocazionale.
20.5. Servicii de creatie grafica
Acest tip de afacere ti se potriveste daca ai inspiratie, iti place arta si te pricepi si sa lucrezi in programele de grafica (sau nu te temi sa inveti).
Poti realiza reclame, cataloage, logouri, etichete de produse, invitatii de nunta/botez, diferite cataloage/pliante. Avantajul este ca poti lucra exclusiv online si nu ai nevoie de un birou fix, ci doar de un laptop bun si conexiune la internet.
20.6. Servicii de Amenajare grădini
Cu agitatia urbana care devine din ce in ce mai mare, ne indreptam catre natura pentru o oaza de liniste pentru deconectare, ne indreptam spre viata la tara, la casa.
La fel gandesc si alti oameni, care insa nu au timpul sau talentul necesar pentru a-si amenaja curtea terasa sau gradina. Daca esti in pana de inspiratie, internetul ofera o multime de exemple si tutoriale.
20.7. Mic atelier pentru realizarea de invitații pentru evenimente
Este o afacere pentru care ai nevoie doar de un laptop cu programe de grafica, o buna conexiune la internet si de multa inspiratie (Pinterest e plin de inspiratie pentru orice creatie cu o componenta vizuala).
Retelele de socializare sunt pline de oameni care cauta invitatii pentru diverse evenimente din viata lor. Trebuie doar sa ai un plan pentru a fi vizibil acolo unde trebuie!
20.8. Retușare fotografii
Daca te pricepi sa faci fotografii si cunosti si putina teorie, inseamna ca stii si sa “repari” fotografiile mai putin reusite. Fie ca ai realizat chiar tu fotografiile sau oferi retusarea ca serviciu suplimentar, este o sursa sigura de venit, pentru ca oamenii sunt dispusi sa plateasca pentru fotografii perfecte.
20.9. Reparații casnice diverse
Meseriasii buni sunt greu de gasit in ziua de astazi si nimanui nu-i place o gresie sau o faianta pusa inegal sau un parchet care face valuri. Din pacate pentru ei, dar din fericire pentru tine, multi nu stiu sa schimbe o baterie defecta la chiuveta sau sa monteze un dulap.
Din amenajari interioare si din diverse reparatii casnice se castiga foarte bine, iar o lucrare bine facuta iti aduce alti clienti. Pune anunturi pe site-urile unde nu se percep taxe sau pe site-urile de profil, unde se cauta mesteri in amenajari interioare.
20.10. Webdesign
Stim ca afacerile reusite sunt si mai reusite daca sunt prezente pe internet. Daca ai cunostinte de programare web, esti organizat si stii sa transpui in realitate ideile de afaceri ale clientilor tai, poti incerca o afacere in webdesign.
Chiar daca nu ai foarte multa experienta, poti realiza site-uri de prezentare mai simple, pentru firme care nu au pretentii multe privind aspectul si functionalitatea site-lui. Evident, pe cat de complex este site-ul, atat de complexa va fi si recompensa financiara.
20.11. Consultant de imagine
Iti poti transforma cunostintele si pasiunea pentru imagine, stil si moda intr-o afacere din care sa obtii castiguri frumoase.
Profita de faptul ca sunt multe persoane care isi doresc sa arate “ca scoase din cutie” fie pentru un anumit eveniment, fie pentru o imagine buna la serviciu sau pur si simplu pentru un stil care sa se potriveasca vietii lor.
Le poti sfatui ce coafura sa aleaga, ce stiluri, culori si croieli de haine sa cumpere, dar si cum sa le combine.
Ofera aceste servicii cunostintelor sau prietenilor (care sunt dispusi sa plateasca), da anunturi pe site-urile specializate sau de ce nu, incearca o colaborare cu saloanele de cosmetica sau cu magazinele de haine sau produse cosmetice, pentru a oferi serviciile tale clientilor lor.
Pentru aceasta afacere, trebuie sa ai atentie la detaliu, putere mare de concentrare si rabdare (cu clientii mai dificili!).
Iata un exemplu excelent: Style Diary by Irina Markovits
20.12. Designer prezentari
O prezentare bine facuta poate face diferenta intre un proiect aprobat si unul respins. Iar daca termenele PowerPoint, slide, Photoshop, Adobe nu iti sunt straine, atunci iata o alta idee pentru o afacere interesanta.
Poti colabora cu persoane care au nevoie de proiecte pentru job sau cu firme care lanseaza noi produse/servicii si au nevoie de o prezentare profesionista pentru parteneri de afaceri, media, investitori.
20.13. Copywriter
Un copywriter bun nu se pricepe doar la scris – el stie sa faca research si sa scrie acele cuvinte care au ca rezultat vanzari mai multe. Stie cel putin o limba straina, are un vocabular dezvoltat, este creativ si are o imaginatie bogata.
Daca ai toate aceste calitati, inseamna ca esti pregatit sa incepi o afacere ca si copywriter. Poti colabora cu diverse firme sau poti posta/raspunde la anunturi pe site-uri de profil.
Si daca vrei sa inveti copywritting, iti recomand sa il urmaresti pe Iosif Vidoni.
20.14. Creator de CV-uri si scrisori de intenție
Desi iti poate parea ciudat la prima vedere, poti face bani din scrierea de CV-uri sau de scrisori de intentie pentru altii. Multi oameni nu se pricep la acest lucru, care este un pas important in aplicarea pentru un job.
Daca pana acum cativa ani, cateva randuri simple puteau fi considerate o scrisoare de intentie, astazi, pentru a putea aplica la un job serios este nevoie de un CV completat dupa modele oficiale si de scrisori de intentie elaborate, care sa iti sustina candidatura.
20.15. Consultant în dating online
Nu toti oamenii fara pereche au un prieten ascultator si empatic, care sa le dea sfaturi bune despre cum sa-si gaseasca jumatatea. Desi ideea unei astfel de afaceri poate parea amuzanta, sa stii ca poti castiga binisor din sfaturile pe care le-ai putea da celorlati.
Asculta-le problemele si ofera-le sfaturi despre cum sa-si creeze un profil pe site-urile de dating online, ce sa scrie in el (si ce sa NU scrie) si ce fotografii sa aleaga.
20.16. Expert WordPress
Wordpres este o platforma de realizare de site-uri care ne face viata mai usoara: aproape oricine care are cunostinte minime de lucru cu calculatorul si internetul isi poate realiza un site.
Totusi, lipsa timpului nu le permite posesorilor de bloguri, articole, site-uri de prezentare sau magazine virtuale sa updateze si sa actualizeze in mod constant articolele din WordPress cu informatii si fotografii. O idee de afacere este sa oferi consultanta si mentenanta pentru cei care au nevoie de acest lucru.
20.17. Specialist Google Ads
Reclamele pe Google sunt o strategie buna de promovare. Aplicatia permite utilizatorului sa-si puna afacerea pe harta, sa atraga mai multi clienti catre site sau sa le faca acestora cunoscuta adresa magazinului fizic.
Si pentru ca nu toata lumea care are o afacere se pricepe la acest lucru, poti face o afacere din consultanta in acest domeniu pentru cei care vor sa-si promoveze afacerea. Contra unui abonament lunar/periodic, le poti administra anunturile/campaniile de publicitate.
20.18. Translator sau traducator
O afacere usor de pus in practica este traducerea de articole sau diverse documente pentru persoane fizice sau chiar si pentru firme, in regim de colaborare.
Ai nevoie de cunostinte bune de gramatica, iar daca ai cunostinte in domenii mai complicate (medicina, tehnica, inginerie), castigul tau va fi mai mare.
20.19. Consultant de design interior
Aglomeratia urbana a generat in ultimii ani o explozie pe piata constructiilor de case la marginea oraselor sau in apropierea lor. O parte dintre proprietarii de case nu se pot hotara care este cea mai buna strategie de design sau vor sa schimbe designul existent.
Au nevoie de ajutor in alegerea gresiei/faiantei, a mobilei sau a culorii vopselei. Daca te pricepi la aceste lucruri, poti face bani frumosi, pentru ca designerii buni sunt greu de gasit.
20.20. Fotograf nisat (portret, evenimente, produs)
Un aparat de fotografiat profesional si cunostinte solide in domeniu iti pot aduce bani frumosi din realizarea de sedinte foto pentru evenimente: nunti, botezuri, aniversari, sedinte foto de dupa nunta (trash the dress), sedinte foto cu tematica de sarbatori (Paste, Craciun, Valentine’s day, Halloween).
Poti colabora cu restaurante si sa realizezi sedinte foto cu preparatele culinare pentru realizarea meniului sau cu agentiile imobiliare.
O alta nisa pe care o poti aborda o reprezinta sedintele foto pentru cei care doresc sa isi vanda masina si vor sa foloseasca fotografii profesioniste in anunturile de vanzare.
20.21. Instructor de Yoga pt fata
Stii ce face Yoga pentru corpul tau, dar stiai ca exista anumite exercitii inspirate din Yoga care te ajuta sa ai un ten mai tanat fara sa recurgi la botox?
Poti invata aceste exercitii de pe internet: din resurse gratuite sau inscriindu-te la un curs online.
Si daca vrei un exemplu de astfel de afacere, poti sa citesti mai multe despre Ana Maria Cimpoescu aici.
20.22. Servicii de DJ
Mari sau mici, petrecerile reusite depind si de calitatea muzicii pe care o aleg organizatorii. Si pentru ca un DJ bun poate concura oricand cu o intreaga formatie – iata o idee buna de afacere daca ai o cultura muzicala buna si cunosti si putin tehnica.
Daca nu ai sculele tale (orga, boxe) le poti inchiria atunci de la firme specializate atunci cand ai nevoie.
20.23. Croitor personal (doar retusuri sau haine la comanda)
Un hobby precum croitoria poate deveni foarte usor o afacere, in contextul in care foarte multe persoane au nevoie de retusuri pentru hainele lor (tivuri, mansete, scurtat, largit, diverse reparatii) sau isi doresc un anumit produs de imbracaminte exact pe masura lor.
Ai nevoie de o masina buna de cusut, de materiale de calitate si sa fii la curent cu tehnicile clasice de lucru, dar si cu noile tendinte in domeniu.
Nu te astepta la castiguri mari dintr-o data – in acest domeniu vei castiga sume mici si medii, dar daca lucrezi bine, clientii multumiti iti vor aduce si alti clienti si castigurile vor fi constante.
20.24. Croitorie de nișă
Daca te pricepi la croitorie, dar nu vrei sa te limitezi la retusuri sau sa astepti diverse comenzi sezoniere, te pot axa pe croitoria de nisa. Studiaza atent ce nise sunt neacoperite in zona ta (haine sau accesorii pentru gravide, produse de imbracaminte sau de decor brodate manual) si apuca-te de treaba.
Promoveaza-ti afacerea pe site-urile cu anunturi gratuite sau pe retele de socializare (cauta persoane/grupuri care ar putea face parte din nisa pentru care ai ales sa lucrezi).
20.25. Călcătorie haine
Calcatul hainelor nu este o indeletnicire preferata de prea multe persoane. Fie ca nu se pricep la asta sau pur si simplu pentru ca nu au timp, oamenii prefera sa apeleze la centre specializate. O idee de afacere este sa oferi aceste servicii la tine acasa pentru bluze, camasi, cearceafuri si tot ce se poate calca. Clientii tai pot fi rudele si prietenii care sunt dispusi sa aiba haine impecabile contra unui pret modic.
20.26. Personal chef (Bucatar personal)
Treci de limitele de a fi un simplu bucatar intr-un restaurant si porneste o afacere ca personal chef! Sigur printre cunostintele tale se afla multe persoane care vor sa manance bine, dar nu le place nici sa gateasca si prefera intimitatea casei.
Poti planifica si gati pentru evenimente speciale, pentru grupuri sau doar pentru membrii unei familii.
20.27. Curierat pe bicicletă
Aglomeratia urbana si dorinta de servicii rapide au determinat companiile de curierat sa-si indrepte atentia si spre curierii pe bicicleta.
Indiferent ca este vorba de servicii postale (scrisori/pachete mici), de cumparaturi (in limita a ce poate fi carat pe bicicleta) sau mancare de la restaurante, curierii pe bicicleta sunt mereu ocupati. Se misca repede prin trafic si onoreaza comenzile mult mai rapid decat livratorii pe masini – bineinteles este vorba de distante mici, care pot fi acoperite mai repede de biciclisti.
Castigurile nu sunt fabuloase, dar multumitoare – pe langa salariul de la firma de curierat, poti obtine niste bani in plus din tipsurile clientilor multumiti.
20.28. Makeup artist
Talent si o trusa cu produse de calitate – iata ingredientele pentru o afacere pentru care nu ai nevoie de sef sau birou.
Fie ca este vorba de machiaj pentru evenimente (nunti, botezuri, petreceri de firma) sau make-up tematic (picturi pe fata la petreceri pentru copii), castigurile sunt cu atat mai mari cu cat este mai talentat artistul.
Poti primi clientii la domiciul tau, daca ai o camera pe care o poti transforma in birou, intr-un spatiu inchiriat, acasa la ei sau in ce locatie va puneti de acord – este un job flexibil, din care toata lumea are de castigat.
20.29. Servicii de rezolvare a unor diverse sarcini
Este o afacere foarte populara in strainatate si care incepe sa prinda contur si in Romania, in contextul in care oamenii lucreaza toata ziua si nu mai au timp sa-si rezolve diversele sarcini personale.
Dusul masinii la spalatorie, a covoarelor/hainelor la curatatorie, al copiilor la scoala/diverse activitati, facutul cumparaturilor saptamanale – iata doar cateva lucruri pe care le poti face contra-cost pentru cei care nu au timp.
20.30. Agenție de relocări pentru birouri sau locuințe
Schimbatul serviciului sau a locuintei in alta localitate pot fi stresante pentru cei care nu stiu la ce sa se astepte de la noua locatie: nu cunosc orasul, zona in care vor lucra, facilitatile din apropierea biroului/locuintei (scoli, magazine, restaurante).
Pe langa tot acest stres, mai trebuie sa si impacheteze.
Sari in ajutorul lor cu o oferta pe care nu o pot refuza: impacheteaza totul pentru ei si muta-le lucrurile in noul birou/noua locuinta. Vor fi fericiti sa te plateasca pentru asta.
20.31. Agenție de recrutare
De multe ori, companiile au dificultati in a gasi personalul potrivit pentru postulurile sau proiectele disponibile. Poti prelua de la ei aceasta sarcina si sa o transformi intr-o afacere profitabila.
Chiar daca nu te poti bate de unul singur cu firmele consacrate de head-hunting din Romania, cu siguranta vei gasi locul tau pe aceasta piata, unde sa iti pui in valoare talentul de recrutare – poti incepe cu firme mai mici sau chiar cu prietenii tai care au o afacere si nu gasesc oamenii potriviti.
20.32. Manager de social media
Pentru ca social media este un mediu propice pentru promovarea in orice domeniu, lumea s-a conformat si si-a deschis pagini pe retelele sociale (Facebook, LindedIn, Instagram etc.).
Insa majoritatea firmelor mici si mijlocii nu au timp sa se ocupe de aceste conturi, sau nu stiu cum sa o faca pentru impact maxim.
20.33. Organizator de circuite turistice locale (pe care le vinzi prin agentii)
Daca locuiesti intr-o zona cu potential turistic, poti organiza un circuit local pe care apoi sa il promovezi prin agentii de turism sau pe social media.
In fuctie de atractiile locale, poti organiza un tur al orasului, un tur al muzeelor din zona ta, sau un circuit in cateva sate reprezentative din zona.
21. Idei De Afaceri Pe Piata De Software
21.1. Realizarea de programe software
Din realizare de programe (software) se pot face bani frumosi, mai ales ca piata softurilor din Romania este in continua crestere, in detrimentul softurilor realizare in strainatate.
Programele poti fi vanzute catre clientii individuali – persoane sau firme care solicita realizarea de programe la comanda sau publicului larg.
La un nivel mai complex, afacerea ta poate fi de tip SaaS (software-ul ca serviciu), un model de furnizare a software-ului bazat pe cloud, în care furnizorul dezvoltă și întreține software şi oferă actualizări automate. Accesul se face prin internet si plata se face in functie de utilizare.
21.2. Creeaza o aplicatie (un app)
In ziua de azi toata lumea are acces la un smarphone, si implicit la o biblioteca intreaga de aplicatii utile. Daca te pasioneaza programarea, te poti axa pe o afacere creand aplicatii (pentru tine sau pentru clienti).
Ai acces la platforme de programare moderne si puternice, compatibilie cu Android unde poti realiza diverse aplicatii si chiar jocuri mai simple. Pentru inceput, nu poti cere bani pentru aplicatie (decat daca le realizezi la comanda), dar poti atrage firme carora sa le vinzi publicitate in cadrul aplicatiei tale.
22. Idei De Afaceri In Domeniul Social Media
22.1. Consultanta in Social media
Daca iti petreci cateva ore pe zi “rasfoind” platformele de social media, de ce sa nu faci si bani din asta?
Poti sa oferi servicii de creare si organizare de conturi, profile si planuri de continut celor care folosesc social media pentru a se face cunoscuti in online, dar nu au timpul sau cunostintele necesare pentru asta.
Pentru aceasta afacere nu ai nevoie de birou -poti lucra din orice loc care are conexiune la internet, iar programul este cat de flexibil vrei tu sa fie.
22.2. Incepe o afacere prin social media
Social media poate fi si un mod in care incepi o afacere: in prima faza construiesti o audienta puternica pe o platforma de social media, iar in faza a doua incepi sa monetizezi acesta audienta (fie promovand propriile tale produse sau servicii sau ale altora).
23. Idei De Afaceri In Fotografie – Vanzare De Fotografii
Iti place sa faci fotografii, dar stiai ca poti obtine si bani din asta? E adevarat, sumele nu sunt colosale, dar pe masura ce te faci cunoscut si realizezi fotografii foarte foarte bune, poti incasa sume din ce in ce mai mari.
Pentru inceput, te poti inscrie pe platforme digitale ca Flickr, iStock Photo, sau Unsplash.com. Odata ce fotografiile iti sunt aprobate, incepi sa castigi bani in momentul in care dineva downloadeaza fotografia ta. In functie de site, poti primi comision (un anumit procent din pretul de vanzare perceput de site) sau o suma fixa pentru fiecare fotografie vanduta. Suma creste daca semnezi contract de exclusivitate pentru imaginile tale.
24. Idei De Afaceri – Vanzare unor modele de documente
O idee buna de afaceri pentru expertii in anumite domenii este realizarea unor modele de documente pentru diferite nevoi: contracte, planuri de afaceri, workbook-uri, formulare diverse.
Gata, ai ajuns la finalul listei cu cele 101 idei de afaceri pe care le poti incepe anul acesta.
Daca aceasta lista e un pic intimidanta pentru tine, pasul pe care ti-l recomand in continuare este sa citesti acest articol in care iti ofer o metoda concreta in care mergi de la o idee generala la IDEEA PERFECTA de afaceri pentru tine: Cum Sa Gasesti Ideea De Afaceri Perfecta In Doar 2 Zile
Iar daca vrei o lista de 15 afaceri online pe care le poti incepe imediat cu mai putin de 100$, introdu-ti adresa de email in casuta de mai jos si o vei avea imediat in inbox!