Brandingul este una dintre cele mai usor de ignorat lucruri in viata unui startup online. Cei mai multi antreprenori tind sa creada ca este mai eficient sa fii minimalist: un website facut acolo, oricum, si primii 100 de followers pe Instagram si suntem ok.
Partial, sunt de acord. Cred ca un startup trebuie sa investeasca mai intai in testarea si validarea ideii si in construirea unei audiente, “tribul de fanatici” care te poarta inspre succes. Cu toate acestea, cred ca brandingul este un element de marketing pe care trebuie sa il avem in minte chiar de la inceput.
Si sa va spun si de ce: fiecare antreprenor isi va infuza afacerea cu propria personalitate, punand astfel bazele viitorului sau branding chiar de la inceput, chiar daca nu asta urmareaste neaparat.
Si ca sa va fie si mai clar, haideti sa vedem care sunt cele trei elemente care compun in esenta partea de branding a oricarei afaceri:
- TU (antreprenorul) si povestea ta
- Audienta ta si nevoile, dorintele sale si
- Ceea ce te face pe tine diferit fata de competitorii tai.
Incepand cu momentul in care afacerea ta este gata de pornire, fie ca asta inseamna ca tocmai ti-ai publicat website-ul sau ca ti-ai deschis un birou fizic undeva in oras, incepi sa iti construiesti brandul chiara daca nu asta urmaresti in mod constient. Cum? Prin simplul fapt ca iti faci audienta sa SIMTA diverse lucruri, emotii, prin continutul pe care il publici (pe blog sau pe social media), pentru ca implicit le comunici ideile tale si valorile tale. Ca rezultat, ei isi vor face automat o parere despre tine si afacerea ta si exact asa se construieste un brand.
Ar fi mai bine sa ai controlul asupra acestui proces inca de la inceput! Si daca crezi cumva ca asta e un lucru complicat, rezervat “expertilor care se ocupa cu asta”, sunt aici tocmai ca sa iti demonstrez contrariul. Iata 5 lucuri pe care orice antreprenor le poate face cu usurinta:
1. Fii cel care schimba regulile jocului – audienta ta te va adora.
Poate ca te uiti la piata pe care activezi (sau pe care vrei sa intri) si vezi ca toti fac cam aceleasi lucuri: urmeaza aceleasi reguli de branding, toti au acelasi tip de website minimalist, in alb si negru, cu texte scrise intr-un limbaj similar (serios, profesionalist). Te uiti in jurul tau si pentru ca nu vezi nimic diferit, poti crede ca asta este ceea ce prefera audienta pe piata respectiva. Si faci si tu la fel.
Gresit! Audienta doar primeste ceva ce companiile de pe piata le transmit, e un mod de comunicare unilateral. Este treaba TA sa faci lucurile intr-un mod diferit, altfel cum crezi ca vei putea sa te diferentiezi si sa devii vizibil?
Ai o personalitate mai “ciudata”, mai colorata? Reflecta asta in culorile siteului tau, in imaginile pe care le folosesti, in partea de copywriting (textul de pe site). Asa vei avea un impact real asupra audientei tale, le vei capta atentia si vei castiga fani pe viata.
2. Sa iti fie clar care sunt valorile tale
Ce reprezinti: inovare, integritate, calitate, preturi competitive, impact social? Sa ai claritate maxima asupra lucurilor in care crezi si care sunt incorporate in afacerea ta este ceva esential. Mai departe, creioneaza o poveste in jurul valorilor tale, o poveste sincera cu care audienta ta se poate identifica.
Oamenii nu cumpara produse si servicii. Oamenii cumpara povestea din spatele acestora. Oamenii cumpara de la OAMENI, de la cei pe care ii cunosc, ii plac si care ii inspira.
3. Fii consecvent
Inainte de lansare, rezerva-ti o ora pentru a lua niste decizii simple cu privire la cateva elemente simple de branding:
- O pereche de fonturi (tipuri de litere pe care le vei folosi in tot continutul tau de acum incolo)
- Trei culori
- O tema generala care sa te reprezinte (de exemplu: “proaspat”, “conservativ”, “fun” etc.)
Apoi foloseste aceste trei lucuri in mod consecvent in toate materialele tale de marketing. In branding, si nu numai, consecventa este esentiala.
4. Ofera valoare adaugata audientei tale fara a le cere sa cumpere
Vanzarile profitabile sunt esentiale pentru orice afacere, dar ele se castiga. Atunci cand de abia incepi, concentreaza-te pe construirea unei audiente care sa te cunoasca si sa te placa. Si cel mai usor lucru de a face asta este sa publici continut super valoros pentru acestia, care le rezolva partial nevoile, care le face viata mai usoara sau mai placuta.
Nu conteaza neaparat felul in care o faci: articole pe blog, un canal de YouTube, live-uri pe Facebook sau Instagram – fa ce iti vine mai usor. Vei castiga fani loiali care vor cumpara cu placere atunci cand lansezi ceva.
5. Reinventeaza-te pe masura ce evoluezi
Brandingul nu este in nici un caz ceva batut in cuie. Pe masura ce afacerea ta creste, este important sa nu astepti pana lucurile au luat-o de mult in directia gresita pentru a face schimbari.
Imediat cum observi ca ceva nu mai functioneaza, fa ce trebuie facut pentru a insufla viata in brandingul tau. Dar fa-o intr-un mod strategic, reanalizand punctul din care ai plecat si incotro te indrepti si avand grija ca noua poveste sa fie construita pe spatele celei originale, intr-un mod natural.
Acesti cinci pasi sunt un mod excelent de a-ti defini propriul brand, inainte de a te defini el pe tine si construind o fundatia solida pentru viitoarea ta crestere. 😊
Si aminteste-ti mereu ca este normal sa te simti nesigur atunci cand incepi. Cel mai usor mod de a iti depasi insecuritatea este de a te concentra pe un singur lucru: sa iti faci clientii fericiti. Fa asta si vei avea o afacere de succes, indiferent ce s-ar intampla.
Ti-a placut articolul? Atunci de ce nu te abonezi mai jos, ca sa primesti pe mail toate noile postari de pe blog (+ newsletter-ul meu VIP cu extra sfaturi despre incepereau unei afaceri de succes)?