Pentru a lansa și dezvolta o afacere de succes, nu este absolut necesar să-ți dai demisia, dacă nu te simți încă pregătită, și nici să muncești zilnic câte 10-12 ore. Există o mulțime de idei de afaceri mici pentru femei pe care le poți pune în practică, astfel încât să construiești una în armonie cu nevoile tale și cu stilul tău de viață. În plus, unele afaceri pot fi lansate cu o investiție financiară minimă!
Orice femeie poate să înceapă orice afacere își dorește, cât timp are cunoștințele și abilitățile necesare, precum creativitatea și empatia, abilități pentru care suntem recunoscute ca fiind adevărate campioane. 🙌
„Sună tare bine ce spui, Olivia! Dar mi-e teamă că aș putea eșua. Dacă nu mă descurc? Dacă nu sunt suficient de pregătită să fac pasul ăsta? Nu am mai condus niciodată o afacere până acum!”
Te înțeleg. Și eu am trăit aceleași emoții ca tine. Și eu am avut aceleași gânduri ca tine când mi-am dat demisia dintr-o companie internațională de succes și am decis să devin antreprenoare, din dorința de a-mi construi cariera în jurul vieții, și nu invers.
Draga mea, nu ești singură. Cunosc o mulțime de antreprenoare de succes, cu o energie grozavă, care s-au confruntat cu aceleași temeri ca ale tale. Cu unele dintre ele vreau să-ți fac și ție cunoștință în rândurile următoare. Te îndemn să le privești afacerile și poveștile de viață ca pe o sursă de inspirație și curaj. Totodată, vreau să-ți amintesc că este absolut firesc să nu știi unele lucruri. Nu te îngrijora, le vei învăța pe parcurs.
Nu întâmplător am selectat cele 17 idei de afaceri mici pentru femei: multe dintre îți permit să dezvolți o afacere frumoasă, sustenabilă, în timp ce te poți dedica și altor responsabilități și activități, precum creșterea copiilor, timpul petrecut cu cei dragi, timpul pe care meriți să îl dedici și sufletului tău.
Înainte de a descoperi cele 17 idei de afaceri profitabile în România, te invit să descoperi cele 4 lucruri bine de știut înainte de a-ți lansa propriul business!
Ce trebuie să știi înainte de a începe o afacere
Ce vrei să oferi lumii (oferta ta)
Primul pas înainte de a-ți lansa afacerea este să știi ce anume vrei să vinzi: produse fizice, produse digitale, un mix între produse fizice și produse digitale, servicii online (precum sesiunile de coaching realizate pe platforme precum Zoom) și/sau servicii fizice (precum serviciile de consultanță vestimentară realizate la domiciliul clienților).
„Olivia, în timp ce citesc, îmi vin în minte mai multe idei de oferte. Oare cum aș putea s-o găsesc pe cea mai bună?”
Pentru început, îți recomand să citești cu atenție (și cu o agendă pentru notițe alături) articolul Cum să găsești ideea de afaceri perfectă în doar două zile. Aici ai acces la o mulțime de informații aplicate care te pot ghida în procesul de identificare a ofertei potrivite.
Totodată, te încurajez să notezi pe o foaie:
- lucrurile la care te pricepi cel mai bine (abilitățile tale);
- lucrurile care îți aduc mare bucurie (pasiunile tale);
- lucrurile pentru care oamenii ar fi dispuși să te plătească.
Toate acestea te ajută să rafinezi procesul și să găsești oferta cea mai bună. De asemenea, ține cont și de nevoile și dorințele tale pe termen scurt, mediu și lung. De exemplu, unele oferte pot fi mai profitabile decât altele, iar dacă pentru tine este important, în acest punct al vieții tale, să atingi un anumit obiectiv financiar, s-ar putea să fie mai util să te orientezi către ofertele cu potențial financiar mai mare.
Cine este clientul tău
Identificarea clientului ideal este un pas fundamental pentru toate acțiunile de business și marketing întreprinse: de la campaniile de Facebook Ads unde vei avea nevoie să targetezi o audiență personalizată, până la newsletterele pe care le vei trimite în inboxul abonaților tăi.
Când știi care este clientul tău ideal, înțelegi obiceiurile de consum, nevoile, dorințele, problemele reale ale oamenilor cărora li te adresezi și înveți să comunici cu empatie. Atunci când oamenii se simt înțeleși, se conectează mai ușor cu brandul tău și sunt mult mai tentați să cumpere de la tine.
„Este logic ceea ce spui, dar cum pot să conturez profilul clientului ideal? N-am mai făcut niciodată asta până acum.”
Îți recomand să citești Ghidul complet de marketing online pentru începători [2022], în cadrul căruia ți-am pregătit un set de întrebări esențiale pentru conturarea profilului clientului ideal.
Cum îți vei finanța afacerea
Există idei de afaceri online fără investiție sau cu investiție financiară minimă. Pentru multe afaceri online, precum cele bazate pe servicii de scriere sau pe servicii de design în Canva, s-ar putea să ai nevoie doar de un laptop și de 1-2 abonamente plătite la aplicații care să-ți eficientizeze procesul de lucru.
Cu toate acestea, dacă ai în minte diferite idei de afaceri cu fonduri europene, precum un studio foto-video sau un atelier de producție a materialelor textile, s-ar putea ca procesul de lansare a businessului tău să dureze mai mult.
Pe lângă fondurile europene, există și alte metode de finanțare pe care le poți lua în considerare, precum investitorii, microfinanțarea, crowdfundingul sau creditele bancare. Alege metoda de finanțare cu care să te și simți confortabil pe termen mediu și lung și ține cont de profilul tău de risc.
De ce fel de instrumente vei avea nevoie
Dacă te hotărăști să îți lansezi o afacere online, un prim instrument de care vei avea nevoie, indiferent de industria în care vei activa, va fi website-ul propriu, care îți permite să-ți prezinți oferta și să te faci cunoscută potențialilor clienți. De asemenea, te îndemn să te orientezi către un tool de email marketing, precum Mailchimp, pentru a-ți putea crește audiența încă din prima zi de lansare pe piață.
Vestea bună este că multe instrumente de email marketing sunt disponibile și într-o variantă gratuită, iar aceasta poate fi un prim pas eficient pentru construirea unei liste cu abonați.
Instrumentele pot să difere de la o afacere la alta, însă website-ul propriu (sau un landing page unde oamenii să-și poată face o programare) și platforma de email marketing sunt esențiale.
Idei de afaceri mici pentru femei
1. Servicii educaționale (adresate părinților cu copii, persoanelor interesate de dezvoltarea lor profesională, specialiștilor dintr-un anumit domeniu care vor să își perfecționeze cunoștințele și aptitudinile etc.)
Beneficiu: poți să lansezi o astfel de afacere cu o investiție mică, mai ales dacă oferi exclusiv servicii educaționale online, caz în care ai nevoie doar de o idee de afacere, un laptop și de un set de bază de instrumente online care să-ți permită să-ți desfășori activitatea. Dacă vrei să înțelegi cum funcționează o afacere online, îți recomand să citești articolul 7 modele de afaceri online de succes.
Exemplu: Sorina Lutas este fondatoarea Solis School, centru educațional pentru copiii cu vârsta între 2 și 14 ani. Metoda Solis School are la bază pedagogiile alternative, personalizarea procesului de învățare a fiecărui elev, în funcție de nevoile, talentele și abilitățile sale.
„O astfel de afacere e pentru femeile cu viziune, cu iubire de copii și bucuria de a fi cu și pentru ei. Un sfat pentru cineva care ar dori să deschidă o astfel de afacere ar fi acesta: ai nevoie de valori, viziune puternică și curaj. Mie mi-a folosit și experiența din spate.”, afirmă Sorina Lutas.
2. Freelancer în servicii de design (pentru site-uri web, materiale promoționale online și/sau offline, pagini de social media etc.)
Beneficii:
- pentru a te lansa în acest domeniu, nu este obligatoriu să-ți dai demisia, dacă nu ești încă pregătită să faci acest pas – începe prin a lua câteva proiecte pe lângă actualul loc de muncă;
- poți lucra de oriunde dorești, oricât dorești, în ce intervale orare dorești, cât timp trimiți clienților materialele promise în termenul stabilit împreună;
- îți poți activa și dezvolta latura creativă;
- poți să lucrezi cu clienți din străinătate, pe tarife mai mari decât cele din țară, iar astfel îți crești veniturile.
Exemplu: Gabriela, visual storyteller în domeniul comunicării online, se ocupă de crearea conținutului vizual al paginilor de Instagram ale Cristinei Oțel, coach și gazda podcastului Pauza de Bine.
3. Servicii și produse de stil, frumusețe și îngrijire corporală (o idee de afacere potrivită pentru femeile pasionate de industria fashion & beauty)
Beneficii: poți avea mai multă flexibilitate și îți poți organiza timpul în funcție de nevoile tale personale și de familie. De exemplu, Bianca Schmidt, despre a cărei afacere poți citi mai jos, recunoaște că businessul ei îi permite să petreacă mai mult timp cu familia și cu cei dragi.
Exemple: Ioana este fondatoarea www.myglamshoes.ro, o afacere organizată exclusiv de femei pasionate de fashion, care iubesc pantofii de designeri și apreciază calitate. Modelul de afaceri se bazează pe închirierea pantofilor de lux (de la branduri precum Louboutin, Jimmy Choo, Valentino) la prețuri accesibile.
Întrebată ce sfat ar da unei femei care ar vrea să-și deschidă o afacere similară, Ioana a răspuns: „Aș sfătui-o să cerceteze piața și să caute ceva inedit, o lipsă în piață din acel domeniu, apoi să ofere soluții care răspund la nevoile consumatorului și să aducă un plus de valoare comunității în care trăiește.”
Un alt exemplu de afacere din acest domeniu este www.sensestoria.ro, fondată de Bianca Schmidt. Sensetoria este o platformă online care cuprinde, pe de-o parte, cursuri de educație în skincare, adresate angajaților și corporațiilor, iar pe de altă parte – produse cosmetice naturale premium.
„Cea mai importantă mi se pare documentarea corectă a avatarului, dar și să nu îți fie teamă să mergi împotriva a ceea ce pare că e trendul actual: în cazul meu, asta înseamnă k-beauty”, le recomandă Bianca Schmidt femeilor care ar dori să-și deschidă o afacere în acest domeniu.
4. Servicii de organizare (a afacerii, locuinței)
Beneficii: te bucuri de flexibilitate sporită, îți poți organiza sarcinile profesionale în acord cu nevoile tale personale, mai ales dacă alegi să lucrezi și online cu clienții tăi și să-i ghidezi astfel de la distanță în procesul de decluttering și organizare ale locuințelor lor, așa cum face și Mădălina Preda.
Exemplu: Mădălina Preda, mamă a 4 copii și expertă în planificare și organizare, oferă, printre altele, servicii online private, în română și engleză, de organizare a locuinței/anumitor spații din locuință celor care vor să facă o schimbare în casele lor (să elibereze spațiul, să organizeze mai bine obiectele, să renunțe la lucrurile care nu-i mai reprezintă etc.)
5. Wellness și terapii complementare
Beneficii: dincolo de flexibilitate și de faptul că o poți dezvolta și în paralel cu locul de muncă, această afacere te poate face să simți că aduci o contribuție sufletească și mentală în viețile clienților pe care îi ghidezi.
Exemplu: Andreea Munteanu, fondatoarea afacerii www.viatamagica.ro, organizează workshopuri, sesiuni de meditație, terapii șamanice, citiri akasha (de realiniere a sufletului).
Iată sfatul ei pentru femeile care vor să-și lanseze o afacere în domeniul wellness și al terapiilor complementare: „Înainte de a dori să lucrezi cu oamenii, prima persoană cu care trebuie să lucrezi și pe care trebuie să o ajuți să își pună viața în ordine ești tu. Consider că exemplul personal este cel mai puternic.”
6. Servicii de planificare sau organizare de evenimente (petreceri, nunți, retreat-uri etc.)
Beneficii: ai posibilitatea să concepi mai multe pachete de servicii, precum și pachete personalizate, în funcție de complexitatea și de cerințele specifice ale fiecărui proiect. Poți vinde inclusiv pachete premium, care îți asigură o sursă mai mare de venit. Totodată, acest tip de afacere este unul foarte creativ și dinamic, astfel că este (aproape) imposibil să intri în rutină.
Exemplu: Ramona Burda Sălășan este fondatoarea www.retreat-camps.com, afacere bazată pe „organizarea de evenimente pentru sănătatea minții, trupului și sufletului”, după cum o descrie chiar Ramona. Evenimentele se adresează în special celor pasionați de natură, călătorii, socializarea cu alte persoane din grup.
„Sfatul meu este să înceapă un astfel de business doar dacă vor să facă asta în primul rând din mare pasiune, detașate de câștiguri sau alte beneficii, și să se informeze ce înseamnă, ce presupune, să analizeze dacă li se potrivește și dacă într-adevăr le-ar plăcea sau este doar ceva ce din exterior poate părea foarte simplu și frumos”, le recomandă Ramona femeilor interesate să lanseze o afacere similară cu a ei.
7. Afaceri în jurul mâncării (servicii de patiserie, food truck etc.)
Beneficii: o astfel de afacere este potrivită inclusiv pentru mamele cu copii mici, care își doresc să își (re)înceapă activitatea profesională, dar au nevoie să facă lucrurile în ritmul lor.
Exemplu: Andreea Grecu, mamă și creatoarea blogului culinar Taste Bazaar, unde publică atât rețete gândite și încercate de ea, cât și rețete inspirate de la chefi internaționali, și-a transformat interesul și pasiunea pentru mâncare în afacere.
8. Magazin online (cu haine pentru copii, cărți, jucării, produse home&deco etc.)
Beneficii: îți poți lansa magazinul online cât ești încă angajată, mai ales dacă automatizezi procesele. Dacă nu ai propriul magazin online, mai ai o variantă la dispoziție: să vinzi prin intermediul marketplace-urilor, precum eMAG.
Exemplu: Alina Filip vinde cărți pentru copii Usborne și a format o comunitate de peste 10.000 de followers pe Facebook. Femeilor interesate să-și deschidă, la rândul lor, o librărie online le recomandă să nu renunțe și să lucreze constant la proiectul lor.
9. Afaceri bazate pe scris (blogging, content writing, content pentru social media etc.)
Beneficii: ai flexibilitate sporită, posibilitatea de a-ți crește veniturile lucrând cu clienți din țări unde serviciile de scris sunt mai bine plătite decât cele de pe piața locală și, în plus, îți poți pune creativitatea în mișcare.
Exemplu: Adelina Bălan, soloprenoare și content writer, ajută brandurile din România să se conecteze cu audiența lor prin texte empatice. Adelina scrie, printre altele, texte pentru website-uri (pentru paginile principale, categorii, subcategorii), articole de blog, texte pentru postările de social media (LinkedIn, Instagram, Facebook).
Am întrebat-o pe Adelina ce sfat le-ar da femeilor care și-ar dori să aibă o afacere similară cu a ei, iar ea a răspuns: „Cred că este foarte important să se gândească dacă vor să se nișeze (adică să ofere un singur tip de serviciu pentru o anumită industrie) sau dacă vor să rămână generaliste, adică să scrie pentru mai multe domenii: de la HoReCa, până la industria de beauty. În content writing, contează foarte mult să cunoști industriile pentru care scrii, precum și clienții care interacționează cu industria respectivă. Este esențial să le cunoști nevoile, obiceiurile, problemele, ca să poți să scrii texte cu adevărat relevante. Totodată, aș îndemna femeile interesate de un astfel de business să exerseze foarte mult – atât înainte de a-și lansa o astfel de afacere, cât și în timp ce fac asta -, dar și să citească foarte mult: cărți de specialitate și nu numai.”
10. Aranjamente florale
Beneficii: într-o astfel de afacere ai parte de dinamism și îți poți exersa foarte des latura creativă.
Exemplu: Georgiana si Alexa, fondatoarele creative www.florisauvage.ro, fac minuni cu mâinile lor. Aranjametele florale create de ele sunt cunoscute și apreciate inclusiv pe piața internațională.
11. Obiecte artizanale
Beneficii: la fel ca afacerea bazată pe crearea și comercializarea aranjamentelor florale, și aceasta este una creativă, dinamică, îți permite să-ți pui amprenta personală asupra obiectelor create și să construiești astfel mai ușor un brand care se remarcă rapid pe piață.
Exemplu: Roxana Mihăilescu este fondatoarea atelierului de bijuterii din lemn pictat și piele naturală, Isandra Atelier. Roxana le recomandă femeilor care și-ar dori să-și lanseze propria afacere în domeniul vânzării obiectelor artizanale să găsească un produs care are mari șanse să se vândă pe piață, iar acela să fie cel principal din portofoliu, pe lângă alte două-trei cu potențial. „Un business nișat, cu clienții potriviți, poate avea foarte mare succes”, adaugă Roxana.
De asemenea, Atelier Granat Roche „vine în sprijinul doamnelor care caută momente de relaxare și conectare cu ele însele”, cu lumânări turnate manual, realizate din ceară vegetală, 100% din soia. „Sugestia mea pentru cele pe care le voi inspira cu afacerea mea este să facă niște calcule clare și să plece la drum cu cel puțin 5000-7000 de lei aferenți primelor 1-4 luni și, poate, cu un job care să le dea voie să se ocupe de o afacere cu lumânări parfumate”, recomandă fondatoarea.
12. Producție (de genți, curele, portofele, bijuterii, haine, încălțăminte)
Beneficii: gestionată eficient din punct de vedere logistic, o astfel de afacere îți poate aduce un profit foarte bun. Totodată, este un model de afacere potrivit pentru persoanele creative și creatoare.
Exemplu: www.melissas.ro, afacerea Isabelei Rosianu, este locul unde găsești haine produse local și confecționate din materiale naturale, precum lâna de merinos, inul, cânepa, mătasea naturală. Am întrebat-o pe Isabela Rosianu ce sfat ar da unei femei care se gândește să-și deschidă o afacere în domeniul producției, iar aceasta a răspuns: „Începe doar dacă te pasionează domeniul. Nu aștepta să te îmbogățești în primii 5 ani, cel puțin nu cu investiția minimă.”
13. Coaching (business coaching, orientat către depășirea credințelor limitative, îmbunătățirea relațiilor de cuplu etc.)
Beneficii: poți să fii coach în paralel cu locul actual de muncă, îți poți organiza timpul după bunul plac și după propriile nevoi. Totodată, odată ce îți construiești autoritatea pe piață, poți să-ți crești semnificativ veniturile. Nu în ultimul rând, ai opțiunea de a organiza atât programe individuale, cât și de grup.
Exemplu: Veronica Gavril este life coach și promovează dezvoltarea personală prin intermediul lecturii. Poți găsi resurse gratuite în grupul său privat de Facebook – Veronica Gavril Life&Business Coach. Iată recomandarea Veronicăi pentru femeile care își doresc să devină coachi: „Vă încurajez să vă puneți visul pe o foaie cu pași mici și să începeți cu primul pas. Restul e mai ușor.”
14. Fotografii
Beneficii: ai parte de flexibilitate, poți să lucrezi la afacerea ta în paralel cu locul de muncă (de exemplu, ai putea să faci fotografii la evenimentele desfășurate în weekend).
Exemplu: Alina Botica este fotografă de portret din București, specializată în fotografia de beauty, boudoir și de brand personal. Prin sesiunile sale foto, Alina ajută femeile să se conecteze la ele însele, să se exprime în mod autentic și să își îmbrățișeze feminitatea.
15. Instructor sau trainer de nutriție și fitness
Beneficii: poți opta atât pentru varianta offline, cât și pentru cea în sistem online/hibrid. Varianta online te ajută să ajungi la un număr mai mare de potențial clienți și, astfel, să îți atingi obiectivul financiar într-un timp mai scurt.
Exemplu: Lorena Săroiu, specialistă în psihonutriție, ghidează femeile în procesul de construire a unui plan alimentar personalizat, adaptat nevoilor specifice ale fiecăreia.
16. Afacere bazată pe servicii de consultanță/consiliere
Beneficii: dacă ești deja expertă în nișa ta, ai nevoie de o investiție inițială minimă, mai ales dacă oferi servicii de consultanță online. Totodată, și această idee de afacere vine în sprijinul femeilor care au nevoie de mai multă flexibilitate și își doresc un program profesional în armonie cu nevoile lor personale.
Exemplu: Roxana Bucur, fondatoarea afacerii de educație, planificare și consultanță financiară www.psihologiabanilor.ro, le recomandă femeilor interesate să-și deschidă un business similar să aibă obiective cât mari, să lucreze pentru a le realiza, să fie perseverente, optimiste și să se autoeduce constant.
17. Afacere creată în jurul unei comunități
Beneficii: poți gestiona de oriunde o astfel de afacere online, în regim part-time sau cât ești încă angajată.
Exemplu: Carmen Mihalca a construit www.antreprenoare.ro, website dedicat promovării antreprenoarelor. Am întrebat-o pe Carmen ce sfat sau sugestie ar avea pentru femeile dornice să-și deschidă o afacere similară, iar ea a punctat faptul că este esențial să ia în considerare investiția mare de timp, precum și investiția presupusă de găzduirea website-ului și de implementarea aspectelor tehnice.
Acum că ai o mulțime de idei de afaceri mici pentru femei, tot ce îți mai rămâne de făcut este să o pui în practică pe cea care ți se potrivește cel mai bine! 🌟
Poți începe orice afacere îți dorești, cât timp ea se potrivește cu pasiunile, abilitățile și nevoile tale. Chiar dacă ți-am prezentat mai sus 17 idei de afaceri frecvent conduse de femei, adevărul este că tu poți să te lansezi ÎN ORICE DOMENIU îți dorești, inclusiv construcții sau producție, dacă simți că este ceea ce îți dorești și poți să aduci valoare în industria respectivă.
Eu am încredere în tine și îți doresc mult succes!
Pentru alte tips&tricks, insight-uri și informații utile din domeniul marketingului online, abonează-te la newsletterul de mai jos 👇 Promit că în inboxul tău vor ajunge doar informații și sfaturi de marketing care te vor ajuta să-ți crești afacerea așa cum îți dorești! 📧